Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pomoć za sektor ribarstva

09.07.2021. 08:06 / Izvor: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je podršku Vlade sektoru ribarstva.

Nakon posjete jednom od najvećih proizvođača ribe u Srpskoj, kompaniji "Butreks ribarstvo" u Trebinju, Višković je rekao da će Vlada putem resornog ministarstva za poljoprivredu drugačije koncipirati podsticaje za proizvodnju ribe i u značajnijoj mjeri poboljšati ili pomoći ribarstvo.

Višković je prilikom posjete kompaniji "Butreks ribarstvo" rekao da je riječ o izuzetno odgovornoj proizvodnji koja zavisi od puno faktora i zahtijeva stalno prisustvo.

Prema njegovim riječima, "Butreks ribarstvo" je jedan od proizvođača koji je jedini u BiH, a i šire koji je zaokružio proces prozvodnje od ikre do gotovog proizvoda.

"Drago mi je da je jedno porodično gazdinstvo uključeno u ovaj posao i ostvaruje svoju egzistenciju putem ribarstva. Proizvesti 700 tona ribe na godišnjem nivou nije malo ali svakako da to moćže biti i više", rekao je Višković i dodao da ova kompanije svoje proizvode najviše plasira u Srbiju.

On je napomenuo da je proizvodnja ribe u posljednjih nekoliko godina u Republici Srpskoj u stagnaciji u odnosu na prethodne godine i podsjetio da su neki veći ribnjaci zapali u probleme zbog loše privatizacije.

"BiH i RS u nekom prethodnom periodu je bila veliki izvoznik ribe i za EU, a danas već skoro nismo u značajnoj mjeri izvoznici zato je došlo do gašenja velikih kapaciteta u proizvodnji ribe", rekao je Višković, koji se danas upoznao sa problemima ovog sektora.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da je praksa i u prethodnom periodu bila da se sagledaju problemi u ovom sektoru ne samo u Trebinju nego i u cijeloj Srpskoj i šta se može uraditi da bi ljudi bili sigurniji i da bi ulagali u sektor ribarstva.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

ribarstvo

BiH

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti