Pomoć za sektor ribarstva

09.07.2021. 08:06 / Izvor: SRNA
Pomoć za sektor ribarstva

BiH je bila veliki izvoznik ribe za EU.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je podršku Vlade sektoru ribarstva.

Nakon posjete jednom od najvećih proizvođača ribe u Srpskoj, kompaniji "Butreks ribarstvo" u Trebinju, Višković je rekao da će Vlada putem resornog ministarstva za poljoprivredu drugačije koncipirati podsticaje za proizvodnju ribe i u značajnijoj mjeri poboljšati ili pomoći ribarstvo.

Višković je prilikom posjete kompaniji "Butreks ribarstvo" rekao da je riječ o izuzetno odgovornoj proizvodnji koja zavisi od puno faktora i zahtijeva stalno prisustvo.

Prema njegovim riječima, "Butreks ribarstvo" je jedan od proizvođača koji je jedini u BiH, a i šire koji je zaokružio proces prozvodnje od ikre do gotovog proizvoda.

"Drago mi je da je jedno porodično gazdinstvo uključeno u ovaj posao i ostvaruje svoju egzistenciju putem ribarstva. Proizvesti 700 tona ribe na godišnjem nivou nije malo ali svakako da to moćže biti i više", rekao je Višković i dodao da ova kompanije svoje proizvode najviše plasira u Srbiju.

On je napomenuo da je proizvodnja ribe u posljednjih nekoliko godina u Republici Srpskoj u stagnaciji u odnosu na prethodne godine i podsjetio da su neki veći ribnjaci zapali u probleme zbog loše privatizacije.

"BiH i RS u nekom prethodnom periodu je bila veliki izvoznik ribe i za EU, a danas već skoro nismo u značajnoj mjeri izvoznici zato je došlo do gašenja velikih kapaciteta u proizvodnji ribe", rekao je Višković, koji se danas upoznao sa problemima ovog sektora.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da je praksa i u prethodnom periodu bila da se sagledaju problemi u ovom sektoru ne samo u Trebinju nego i u cijeloj Srpskoj i šta se može uraditi da bi ljudi bili sigurniji i da bi ulagali u sektor ribarstva.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti