Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Porezna uprava FBiH: Ne uvodimo porez na freelancere

24.07.2018. 15:26 / Izvor: Akta.ba

Javno upućeni poziv Porezne uprave Federacije BiH da građani prijave svoje prihode ne predstavlja novo uvođenje poreza, saopćeno je danas iz Porezne uprave Federacije BiH, a povodom napisa pojedinih medija koji su prenijeli informaciju da vlast uvodi porez na poklone od dijaspore i da oporezivanjem freelancera želi opljačkati mlade i otjerati ih iz zemlje. 

Porezna uprava Federacije BiH zbog istinitog i objektivnog informisanja građana upućuje slijedeće reagovanje:

Javni poziv je upućen na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 01.01.2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva. 

S obzirom da se Zakon primjenjuje od 01.01.2009. godine, to se ne može govoriti o nekom novom porezu, a Porezna uprava Federacije BiH ne može selektivno primjenjivati zakonske odredbe. 

Porezna uprava Federacije BiH naglašava da njen primarni cilj nije kažnjavanje i  izricanje sankcija, već je njen primarni cilj da porezni obveznici sami dobrovoljno prijave i plate svoje porezne obaveze. 

Upravo da bi izbjegla izricanje sankcija Porezna uprava Federacije BiH je uputila Javni poziv svim fizičkim licima – rezidentima Federacije BiH koja ostvaruju oporezive prihode iz inostranstva da sami prijave i plate propisane porezne obaveze.  

S obzirom da će Porezna uprave Federacije BiH nastaviti sa prikupljanjem podataka od banaka o prilivima koja fizička lica - rezidenti ostvaruju putem različitih sistema plaćanja (PayPal, MoneyGram i dr. servisi), pozivamo Vas da dobrovoljnom prijavom svojih poreznih obaveza izbjegnete eventualnu prekršajnu i krivičnu odgovornost, navodi se u saopćenju.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti