Potrebno hitno rješavanje izgradnje državnog zatvora i stavljanja u funkciju

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potrebno hitno rješavanje izgradnje državnog zatvora i stavljanja u funkciju

05.02.2019. 09:39 / Izvor: Akta.ba

Revizori Ureda za reviziju institucija BiH su u dodatnom revizorskom izvještaju o projektu izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, objavljenom jučer, nadležnim institucijama ukazali na potrebu da hitno rješavaju sva neophodna pitanja u vezi sa konačnom realizacijom projekta izgradnje tog zatvora i uspostavljanjem njegove funkcije.

U revizorskom izvještaju je navedeno da su radovi na izgradnji objekta završeni, kao i tehnički prijem, čime su stečeni uslovi za prestanak rada Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje zatvora, Upravnog i Nadzornog odbora.

"Međutim, Savjet ministara BiH još nije razmotrio prijedlog odluke o prestanku rada Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje zatvora, Upravnog i Nadzornog odbora, te prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada državnog zatvora čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, niti je imenovao rukovodioca zatvora. Zbog toga je još neizvjesno kada će projekat u cjelini biti okončan i kada će zatvor biti stavljen u funkciju", navedeno je u izvještaju.

Revizori su upozorili i da Jedinica za sprovođenje projekta izgradnje zatvora nije formalno ugašena kao pravno lice, kako je to propisano zakonom, odnosno da još nije donesena odluka Savjeta ministara o prestanku njenog rada, dok istovremeno ne postoje uslovi za nastavak tog rada.

"U međuvremenu Jedinicu za sprovođenje projekta izgradnje zatvora su napustila dva od ukupno četiri zaposlena. Sve navedeno predstavlja značajan rizik i može imati negativne finansijske i druge posljedice po javni interes, a s obzirom na eventualnu mogućnost da donatori povuku svoja sredstva, i rizik po budžet institucija BiH", piše u izvještaju.

Gradnja zatvora započeta je 2005. godine uz finansiranje kreditnim, donatorskim i budžetskim sredstvima.

Savjet ministara je u novembru 2010. godine donio odluku o uvrštavanju projekta izgradnje državnog zatvora u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period od 2010. do 2013. godine.

Odlukom je definisana procijenjena vrijednost projekta od 77.450.865 KM.

Revizori su naveli da su i prethodnih godina skretali pažnju na važnost uspostavljanja funkcije Nadzornog odbora, a posebno imajući u vidu činjenicu da je izgradnja objekta zatvora u završnoj fazi, ali da Savjet ministara još nije imenovao Nadzorni odbor.

Samim tim, navedeno je, ni u 2018. godini nije izvršena kontrola finansijskih poslova, niti je izvještaj o tome predočen Ministarstvu pravde i Savjetu ministara u skladu sa zakonom.

"S tim u vezi, još nije pokrenuta konkursna procedura za izbor osoblja koje će raditi u zatvoru, tako da u roku važenja ugovora sa izvođačem radova /do kraja septembra 2018. godine/ nije sprovedena ni obuka budućeg osoblja o korištenju instalacija, bezbjednosnih sistema i opreme. Osim tog, postoji rizik da će nabavljenoj i instalisanoj opremi isteći garantni rokovi, a da neće početi njeno korištenje", upozorili su revizori.

Revizori su skrenuli pažnju na to da nije riješeno ni pitanje daljeg funkcionisanja Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje zatvora u pogledu finansijskih i materijalno-tehničkih sredstava.

Naime, kako su sredstva za rad te jedinice bila obezbijeđena samo do kraja 2018. godine, te jedinica je sa zakupodavcem prostora u kome je obavljala svoje aktivnosti otkazala ugovor i 31. decembra 2018. godine napustila prostorije, te otkazala usluge telefona i interneta.

Revizori su naveli da su kompletna dokumentacija o realizaciji projekta i oprema koju je Jedinica za sprovođenje projekta izgradnje zatvora koristila premješteni u prostorije objekta zatvora, bez izvršene primopredaje.

U izvještaju piše da, iako se Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje zatvora više puta obraćala Savjetu ministara sa zahtjevom da se definiše način prestanka njenog rada i primopredaje dokumentacije, kao i način rješavanja drugih otvorenih pitanja u vezi sa izradom godišnjeg finansijskog izvještaja, plaćanja računa za obaveze nastale do 31. decembra 2018. godine, povrat PDV-a, pitanje popisa sredstava i obaveza, do trenutka završetka prethodne revizije nije dobila odgovore na to.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti