Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poznata imena ministara u Kantonu Sarajevo

14.12.2018. 10:28 / Izvor: N1

Šest političkih stranaka - Narod i Pravda, Naša stranka, Socijaldemokratska partija, Savez za bolju budućnost, Demokratska fronta i Nezavisni bosanskohercegovački blok su postigli konačan dogovor o imenovanju ministara u Vladi Kantona Sarajevo, potvrdio je za N1 Saša Magazinović, član pregovaračkog tima Socijaldemokratske partije. Dogovor je postignut na večerašnjem kasnom sastanku u sjedištu Naše stranke u Sarajevu.

Šest političkih stranaka se usaglasilo o ministrima koji će činiti Vladu Kantona Sarajevo u narednih četiri godine.

Zineta Bogunić iz Naroda i pravde će biti ministrica obrazovanja, nauke i maldih. Njene stranačke kolege Haris Bašić će biti ministar privrede, Amel Kovačević će biti ministar finansija, dok će Admir Katica biti prvi čovjek Ministarstva unutrašnjih poslova.

Osim Edina Forte iz Naše stranke koji će biti imenovan za premijera Kantona Sarajevo, ovoj političkoj stranci su pripali Ministarstvo pravde, te komunalne privrede i infrastrukture. Tako će Lejla Brčić biti ministrica pravde, a Srđan Mandić ministar komunalne privrede i infrastrukture.

Ispred Socijaldemokratske partije će Adnan Šteta biti ministar saobraćaja, Damir Filipović će biti ministar prostornog uređenja, dok će Malik Garibija biti ministar za rad, socijalnu politiku i raseljena lica.

Mirvad Kurić iz Saveza za bolju budućnost ostaje ministar kulture i sporta. Ovoj političkoj stranci je pripalo i Ministarstvo za boračka pitanja, a njime će upravljati Ismir Jusko.

Demokratskoj fronti je pripalo jedno ministarsko mjesto i to Ministarstvo zdravstva. Funkciju ministrice zdravstva će obnašati Amela Softić.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista je ostala uskraćena za ministarsko mjesto, ali će podržati novi saziv Vlade Kantona Sarajevo, potvrdio je za N1 Saša Magazinović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti