Predstavljamo dio najvećeg građevinskog koncerna - PORR d.o.o. Sarajevo

26.10.2007. 12:37 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljamo dio najvećeg građevinskog koncerna - PORR d.o.o. Sarajevo

Koncern PORR Allgemeine Baugesellschaft osnovan je 1869. godine i danas djeluje kao strateška holding kompanija. PORR spada u najveće i najrespektabilnije građevinske kompanije u Europi sa prosječnim prometom u posljedne tri godine preko 2,5 milijardi EUR i trenutno zapošljava oko 10.000 radnika svih profila.

PORR je sve svoje nadležnosti skoncentrisao u kćerkama firmama: PORR Technobau und Umwelt AG (PTU), PORR Projekt und Hochbau (PPH), Teerag-Asdag AG (T-A), PORR Solution Immobilien und Infrastruktru Projekte GMBH (PS) i UBM Realitätenentwicklung AH (UBM).

Kada je u pitanju PORR d.o.o. Sarajevo, on je osnovan u novembru 2006. godine. Ima dva office –a, jedan u Sarajevu i drugi u Banjoj Luci. Osnovale su ga dvije kćerke firme PORR Technobau und Umwelt AG i PORR Projekt und Hochbau.

"Oni su prepoznali ovo tržište kao interesantno sa aspekta hidrotehničkih projekata, hidroelektana, termoelektrana i tako je napravljena strategija za razvoj ovog tržišta", rekao je za eKapija.ba izvršni direktor PORR – a d.o.o. Sarajevo, Mirsad Solak.

Dodao je da i druge kćerke firme imaju svoj interes, pogotovo PORR Solution, koji je uglavnom fokusiran na investiranje i pronalaženje dobrog zemljišta na kojem se mogu graditi atraktivni poslovni centri i ostvariti extra profit.

Projekti na kojima PORR trenutno radi su rekonstrukcija kina Partizan i Zvijezda u Mostaru i još neke važne lokacije koje su još uvijek u fazi pregovora. "Želim da naglasim da je koncentracija PORR – a usmjerena na energetske projekte, tj. hidroelektrane, termoelekrane, zatim putnu infrastrukturu, koridor Vc, brzu cestu Tulzla – Orašje, Lašva – Donji Vakuf, obilaznicu Bihać i druge. Dakle, naše je da provjerimo dokumentaciju i opravdamo koncernu finansijsku podršku projekata" rekao je Solak.

Još nemaju nijedan projekat, ali su na dobrom putu da ostvare grandiozne projekte, zbog kojih su, kako je rekao direktor Solak, i osnovali firmu.

Do sada su radili na projektu Vila Mostar, čiju je adaptaciju investirao PORR Solution i rekonstrukciji tunela na Bradini. Međutim, Solak je naglasio je da su to beznačajni projekti s obzirom na namjeru da u budućnosti grade samo velike projekte koje zaslužuju svojim kapacitetima i koji nisu u domenu lokalnih kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti