Niče poslovni centar u Mostaru - PORR spreman za gradnju

04.06.2007. 09:40 / Izvor: biznis.ba
Niče poslovni centar u Mostaru - PORR spreman za gradnju

Ruševna zgrada PBS na Bulevaru u Mostaru, nasuprot Gimnazije, uskoro će postati reprezentativan poslovni centar za čije će se kvadrate boriti vodeće svjetske kompanije.

Privredna komora Federacije, kao prijeratni manjinski vlasnik ove zgrade, po pravu prvenstva otkupila je udjele od ranijih vlasnika te na taj način postala 80-postotni vlasnik. Ostalih 20 posto, odnosno dio kojim je ranije raspolagao komorski sistem, dat je na raspolaganje Privrednoj komori HNK.

Predsjednik Federalne komore Jago Lasić ističe da je cilj napraviti moderan poslovni prostor, veličine 7.500 kvadratnih metara, koji će biti okupljalište poslovnih ljudi.

- Gradi se novi moderni poslovni objekt i osniva zajedničko poduzeće s austrijskom komanijom PORR, koje će graditi ovaj objekt - kaže Lasić.

Budući da će austrijska firma PORR vlastitim sredstvima izgraditi cijeli objekt, bit će ujedno i njegov većinski vlasnik, i to 52 posto, dok će 30 posto vlasništva zadržati Privredna komora Federacije, a 18 posto Komora HNK.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 6,668.881 EUR, a završetak radova planiran je za sredinu 2009. Glavni motiv investitora svakako je dobit koja će se ostvariti prodajom i iznajmljivanjem poslovnih prostora, dok je s druge strane interes Privredne komore višestruk.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti