Primjenom novog zakona o genetski modifikovanoj hrani u BiH - građani u BiH konačno znaju šta kupuju

10.02.2010. 09:11 / Izvor: Fokus
Primjenom novog zakona o genetski modifikovanoj hrani u BiH - građani u BiH konačno znaju šta kupuju

Primjenom novog zakona o genetski modifikovanoj hrani u BiH, koji predviđa obavezu označavanja i deklarisanja proizvoda koji sadrže genetski modifikovane organizme, građani u BiH konačno znaju šta kupuju.

"U skladu sa novim zakonom o GMO u BiH, kao i s EU legislativom kojom je regulisana ova oblast, jedino nije obavezno označavanje proizvoda kao što je meso, mlijeko i jaja, koji su dobijeni od životinja koje su hranjene GM hranom ili su tretirane sa GM lijekovima", ističe Vojislav Trkulja, šef Laboratorije za biotehnologiju na Poljoprivrednom institutu RS.

Isto tako, Trkulja kaže da, prema zakonu, konvencionalni proizvodi koji su kontaminirani GMO ne podliježu obaveznom praćenju i označavanju ukoliko sadrže tragove GMO ispod granice od 0,9 odsto, pod uslovom da je prisustvo tragova tog GMO tehnički neizbježno.

Da je deklaracija genetski modifikovane hrane bila neophodna i sa zdravstvenog i ekološkog efekta, slažu se i u Institutu za zaštitu zdravlja RS.

"Upotreba genetski modifikovane hrane nosi sa sobom određeni rizik, jer se GM organizmi mogu ponašati neočekivano i mutirati u narednim generacijama, pa je neophodno sprovoditi njihov monitoring od proizvodnje do upotrebe", kaže Vesna Petković, specijalista higijene zdravstvene ekologije IZZZ RS.

Desimir Miljić, glavni republički zdravstveno-sanitarni inspektor, kaže da je pri Agenciji za bezbjednost hrane BiH formiran Savjet za GMO, od kojeg očekuju da inspekcijskim organima predloži vrste i porijeklo proizvoda koje treba ispitati na sadržaj GMO.

"Ako se laboratorijski dokaže da je određena hrana genetski mogifikovana, ista će se uništiti, a protiv lica koje upotrebljava takvu hranu poduzeće se prekršajne mjere", pojašnjava Miljić.

Kazna za nedozvoljenu upotrebu genetski modifikovane hrane i proizvoda koji sadrže genetski modifikovane organizme za pravno lice iznosi od 5.000 do 15.000 maraka, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do hiljadu i po, a za fizičko lice od 300 do hiljadu i po maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti