Priprema bh. ponuđača za sudjelovanje u projektima Svjetske banke i EBRD-a

02.06.2014. 15:16 / Izvor: Fena
Priprema bh. ponuđača za sudjelovanje u projektima Svjetske banke i EBRD-a

Što se tiče nastupa firmi, kako je dodao, on je uglavnom bio u BiH i nešto malo u regionu, ali je važno da se to proširi i ojača, da bi se nastupalo na nekim još kvalitetnijim projektima.

BiH nema dobru ekonomsku sliku, niti dobar ambijent za normalno poslovno funkcioniranje, ali ima kadrovsku i svaku drugu osnovu da riješi bilo koji projekt u svijetu - izjavio je danas u Sarajevu dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Bruno Bojić.

U izjavi za novinare uoči početka seminara o temi „Priprema ponuđača iz BiH za sudjelovanje na projektima Svjetske banke (WB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)“, Bojić je podsjetio da misija Komore nije samo predstavljanje i zastupanje interesa privrednika u nadležnim institucijama, već i educiranje kako da dođu do novčanih sredstava ili projekata koje finansira WB ili EBRD. 

VTKBiH je dvodnevni seminar organizirao u suradnji s Agencijom za javne nabavke BiH, Svjetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.
 
Bojić je naveo da će na seminaru o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama i njegovoj primjeni koja će početi 1. januara 2015. godine biti govora i o tome kako se može udruženim snagama dobiti bilo koji svjetski projekt koji finansiraju WB ili EBRD.

"Svjedoci smo da zajednički možemo doći do velikih projekata. Primjera radi, to je uradio Euro-Asfalt s grupacijom građevinaca i dobio je konačnu licencu da može nastupati na svim svjetskim tenderima kada je u pitanju infrastrukturni dio", istakao je Bojić.

Na seminaru će, kako je dodao, biti riječi i o pisanju pretprojekata za neke značajne investicije kao što je, naprimjer, projekt izgradnje elektro-energetskog postrojenja, termo ili hidroelektrana...

Na novinarsko pitanje koliko će vremena trebati BiH da se oporavi od elementarne nepogode, Bojić je kazao da će oporavak biti dugotrajan, ali da svi trebamo biti uporni i pomagati jedni drugima.

" I ova elementarna nepogoda koja je zahvatila BiH vratila nas je ne jedan, već tri koraka unazad, ali smoći će se snage da se nađu finansijska sredstva i da se da finansijska injekcija bh. privredi i stanovnicima pogođenim poplavom", dodao je Bojić.

Predstavnik Svjetske banke Jose Martinez kazao je da je seminar značajan događaj pogotovo u svjetlu prirodne nepogode u BiH.

"Međunarodne finansijske institucije rade zajedno u pripremi paketa pomoći za BiH. Važno je naglasiti da će domaće kompanije imati značajnu ulogu u oporavku zemlje i stoga je bitno da budu uključene u napore u obnovi BiH nakon prirodne nepogode", istakao je Martinez.

Stručnjak za javne nabavke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Veljko Sikirica kazao je da firme iz BiH aktivno učestvuju na tenderima, te da se dosta tendera i dobija, pa je tako prošle godine BiH bila među prvih pet u dobijanju tendera, kada je riječ o EBRD-u. 

"U odnosu na broj prijavljenih tendera prošle godine i dobijanja poslova, odnosno ugovora je negdje između 35 i 40 posto, a naša poruka firmama iz BiH jest da nastave da što više učestvuju na tenderima", kazao je Sikirica.

Što se tiče nastupa firmi, kako je dodao, on je uglavnom bio u BiH i nešto malo u regionu, ali je važno da se to proširi i ojača,  da bi se nastupalo na nekim još kvalitetnijim projektima. 

"S tim u vezi, mi želimo da pomognemo, da stvorimo neku klimu u regionu, otvorenu, da dođu najbolji igrači, ne samo da se takmiče, već i da se udružuju, da bi imali što bolje ponude i više posla", dodao je Sikirica naglašavajući da su se firme iz BiH pokazale kao dobri izvođači radova u oblasti građevinarstva, transporta, energetike. 

Podsjatio je da EBRD s 80 posto podržava razvoj privatnog sektora. 

"Nadam se da će u BiH, nakon ovih poplava koje su kao rezultat donijele poslove vezane za obnovu zemlje, biti posla za sve koji se javljaju na tendere, pa i za firme iz BiH, koje se ne boje konkurencije", kazao je Sikirica. 

Direktorica Agencije za javne nabavke BiH Đinita Fočo je naglasila da je seminar organiziran  radi jačanja privatnog sektora, odnosno da se našim ponuđačima skrene pažnja koje su to razlike između nacionalnog zakonodavstva i procedura međunarodnih finansijskih institucija i koje to greške oni prave kada se takmiče za poslove koje se finansiraju iz sredstava ovih dviju međunarodnih finansijskih institucija.

"Ovo je početak saradnje koja će biti dugoročnog karaktera i u okviru koje će se realizirati više sličnih projekata", kazala je Fočo.

Po njenim riječima, privrednici trebaju obratiti pažnju na to šta se zahtijeva prema procedurama međunarodnih finansijskih institucija, a šta prema nacionalnom zakonodavstvu.

Tokom prve prezentacije na seminaru moglo se čuti da se ponude često pripremaju u posljednjih pet dana, bez obzira na to što je rok za njihovu pripremu mjesec ili 42 dana.

Drugi dan seminara predviđen je za diskusiju između bh. kompanija i predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetske banke (WB).


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti