Prodaje se Sarajevski kiseljak?

01.02.2021. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Prodaje se Sarajevski kiseljak?

"Moram reći da odluke dolaze s vrha, one su nam delegirane. Trenutno znamo sigurno da se neće otpustiti 80 ljudi", kazala je Velinka Lujinović, v.d. direktorica Sarajevskog kiseljaka.

U Sarajevskom kiseljaku neće biti otpušteno 80 radnika, koliko je pominjano u medijima, nego 20, i to u non-core djelatnostima, a ova otpuštanja, prema riječima načelnika Općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka, predstavljaju pripremu za prodaju kompanije.

Nakon što je vlasnik tvornice (Jamnica, članica Fortenova grupe) kroz reorganizaciju sistema poslovanja najavio kako će ostaviti bez posla oko 20 radnika, lokalna zajednica je uznemirana.

Iako se u javnosti pominjao puno veći broj, riječ je o otkazima kuharicama, spremačicama, radnicima u osiguranju i vozačima.

Održana je posebna sjednica predstavnika lokalnih vlasti sa upravom tvornice na kojoj je načelnik Mladen Mišurić Ramljak jasno rekao kako je problem što će dio radnika ostati bez posla, te kako će lokalne vlasti učiniti ozbiljne korake kako bi zaštitile svoje sugrađane.

"Sve što nije core-business oni se žele riješiti, poput kuhinje, osiguranja, održavanje čistoće, primarnog transporta, odnosno prijevoza. Ali, to su ipak naši sugrađani i sugrađanke i nama nije svejedno hoće li neko kome su ostale tri, četiri, pet godina do mirovine ostati bez posla. I mi tu kao lokalna zajednica, budući da moramo voditi brigu o socijalnoj dimenziji, želimo da zaštitimo te radnike", istakao je Mišurić-Rammljak za RTV Herceg-Bosnu. 

U Upravi Sarjevskog kiseljaka kažu da je odluka o otpuštanjima došla iz Zagreba.

"Emocije su, naravno, prisutne, ali nemojmo zaboraviti da je društvo Sarajevski kiseljak u privatnom vlasništvu, mi smo u sastavu Foretenova grupe koja ima svoj razvojni program. Fortenova grupa razvija proizvodnju i prodaju prevashodno, a sve druge, nazovimo ih sporedne djelatnosti kao što su zaštita, menza, čišćenje prostorija, su one u kojima kompanija želi da nađe partnere i da ti partneri odrađuju poslove", kaže Velinka Lujinović, v.d. direktorica Sarajevskog kiseljaka.

" Moram reći da odluke dolaze s vrha, one su nam delegirane. Trenutno znamo sigurno da se neće otpustiti 80 ljudi kako je navedeno u medijima. Činjenica je da ako dobijemo takvu informaciju, društveno-političku zajednicu svakako ćemo obavijestiti", dodala je Lujinović.

Za Agrokor i Sarajevski kiseljak Općina je od početka privatizacije imala razumijevanja i stoga od aktulene uprave traži da preispita svoje odluke o smanjenju broja uposlenika, imajući u vidu značajnu finansijsku dobit koju preduzeće ostvaruje koristeći prirodni resurs Općine Kiseljak.

Općinsko vijeće zadužilo je načelnika i općinske službe da sa nadležnim kantonalnim ministarstvom preispitaju odluke i ugovor o dodjeli koncesije preduzeću i pozivaju predstavnike Sarajevskog kiseljaka na uspostavu bolje komunikacije s ciljem sprečavanja širenja krivih informacija.

Načelnik Mišurić-Ramljak razgovarao je i sa predstavnicima nominalnog vlasnika Sarajevskog kiseljaka, kompanije Jamnica.

Sarajevski kiseljak zapošljava 368 radnika, od kojih je 185 sa prebivalištem u Kiseljaku. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti