Propala prodaja Doma penzionera u Nedžarićima, nove ponude nisu zaprimljene

14.01.2021. 13:40 / Izvor: Akta.ba
Propala prodaja Doma penzionera u Nedžarićima, nove ponude nisu zaprimljene

Dom penzionera Nedžarići u Sarajevu sa pripadajućim zemljištem u oktobru mjesecu 2020. prodat je kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM.

Dom penzionera Nedžarići u Sarajevu sa pripadajućim zemljištem u oktobru mjesecu 2020. prodat je kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM.

Zaključno s posljednjim danom prošle godine ugovor o prodaji je poništen. Ovo je za Akta.ba potvrdio Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Razlog poništenja su kako kaže neizmirene ugovorene obaveze.

"Ugovor je automatizmom raskinut 31.12.2020. iz razloga jer kupac nije izmirio ugovorene obaveze. Capital Holding je uplatio depozit od 1,3 miliona KM, odnosno 10 posto od ukupne prodajne cijene, ali nije uplatio ostatak novca do roka preciziranog ugovorom", kazao je Kvesić.

Na naš upit da li su pristigle nove ponude za kupovinu, Kvesić je kazao da u službenim procedurama Federalnog zavoda MIO/PIO nema zaprimljene ponude za kupovinu Doma umirovljenika/penzionera.

"U službenim procedurama Federalnog zavoda MIO/PIO nema zaprimljene ponude za kupovinu Doma umirovljenika. Ukoliko je neka ponuda i poslana, ona nije pravno relevantna, jer Federalni zavod nije donio nikakve odluke o uvjetima i metodama prodaja”, kazao je.

Napominje, da odluku o terminu i načinu prodaje Doma donijet će Upravni odbor Zavoda MIO/PIO uz prethodnu suglasnost Vlade Federacije BiH.

Podsjećamo, da bi uopće učestvovao u prodaji, Capital Holding je morao platiti depozit od milion i 36.000 KM, što je deset posto od ukupne prodajne cijene Doma penzionera, i to je jedini novac koji je uplaćen.

Capital Holding je u martu prošle godine trebalo da uplati prvu ratu, što nije učinjeno, a cjelokupna isplata trebala je da bude završena do kraja prošle godine.

Menadžer Capital Holdinga d.o.o. Sarajevo Amjad Alrez prilikom kupovine je otkrio planove ove kompanije, kazavši da će srušit postojeći objekat, te na tom mjestu izgradit veliki tržni centar, hotel i poslovnu zgradu.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti