Agrokor otišao u povijest, Fortenova grupa stupa na scenu

02.04.2019. 07:26 / Izvor: Agencije
Agrokor otišao u povijest, Fortenova grupa stupa na scenu

Od 159 kompanija koje posluju u sastavu ranije grupe, 47 neodrživih će biti preneseno na nova društva Fortenova grupe.

Od juče, Agrokor je otišao u povijest, a s radom započela Fortenova grupa, koja će preuzeti poslovanje Agrokor grupe, prenosi AlJazeera Balkans.

Od ukupno 159 kompanija koje posluju u sastavu Agrokor grupe, s provedbom nagodbe će 47 neodrživih kompanija biti preneseno na nova društva Fortenova grupe, čijem će imenu biti dodana riječ "plus", prenosi Tanjug.

Tako će, primjerice, Konzum nastaviti raditi kao Konzum plus, Jamnica kao Jamnica plus...

Udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija prenijet će se na Fortenova grupu, a po prijenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave, izvijestila je Hina.

Udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske, kao i onih koje nisu u postupku izvanredne uprave, na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, a prenosi će se evidentirati u skladu sa zakonima nadležnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

Postupak izvanredne uprave će formalno trajati dok se ne završi postupak pripajanja starih, neodrživih društava Agrokora d.d. i dok on ne bude brisan iz sudskog registra.

Juče je održana i prva skupština imatelja depozitarnih potvrda Aisle STAK-a, vlasnika nove Fortenova grupe, u Amsterdamu.

Na skupštini, između ostalog, trebaju biti imenovani i članovi upravnog odbora Fortenova grupe i njihovim naknadama.

U upravnom odboru će biti ukupno devet članova, od kojih je osam neizvršnih članova i jedan izvršni član.

Predloženi neizvršni članovi upravnog odbora su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletaev, Julian Michael Simmonds i Sergej Volk, dok je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, kandidat za izvršnog člana upravnog odbora.

Peruško je predložen i za glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe, a zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber kandidatkinja je za zamjenicu glavnog izvršnog direktora i glavnu operativnu direktoricu.

Novi vlasnici će na skupštini glasati i odluci o kupovini 51 posto dionica firme Agrolaguna i 4,14 posto dionica tvrtke Žitnjak od kompanije Agram Invest, po cijeni od 20 milijuna eura.

Postupak izvanredne uprave i nagodba u Agrokoru znači i promjenu vlasničke strukture, pa tako najveći pojedinačni vlasnik postaje ruski Sberbank, koja će imati 39,2 posto udjela.

Zajedno s ruskom državnom VTB bankom, koja drži 7,5 posto udjela, Rusi će u Agrokoru imati 46,7 posto vlasništva, imatelji obveznica 25 posto, Zagrebačka banka 2,9 posto...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti