Puštena u rad dionica gasovoda Turski tok

09.01.2020. 07:43 / Izvor: Agencije
Puštena u rad dionica gasovoda Turski tok

Ruski ministar energetike Aleksander Novak istakao je da će Turski tok dodatno zbližiti zemlje partnere u tom projektu.

U Istanbulu je jučer održana ceremonija puštanja u rad dionice gasovoda Turski tok, a turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez kazao je da je to vizionarski projekt i simbol tursko-ruske saradnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji u Istanbulu prisustvovali su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, njegov ruski kolega Vladimir Putn, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov, kao i brojni drugi zvaničnici i gosti.

"Ovo je projekt koji je od koristi za Tursku, Rusiju i milione ljudi u Evropi, jer doprinosi stabilnosti u regiji i na energetskom tržištu", rekao je Donmez.

Dodao je da će regija Anadolije spojiti istok i zapad svijeta i to u energetskom smislu.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak istakao je da će Turski tok dodatno zbližiti zemlje partnere u tom projektu.

"Ovo je pionirski i jedinstven projekt. Ne samo da će osigurati tursko energetsko tržište, već i jug i jugoistok Evrope", kazao je Novak.

Turski tok je megaprojekt koji čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara. Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi.

Riječ je o gasovodu koji je dnom Crnog mora povezao Rusiju i Tursku, a koji je izgrađen umjesto gasovoda Južni tok kojeg je Rusija planirala graditi preko Bugarske ka Evropi, ali je od tog plana odustala 2014. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti