Uskoro i bijela lista poslodavaca prema tome kako tretiraju radnike

17.02.2020. 10:19 / Izvor: Večernji List
Uskoro i bijela lista poslodavaca prema tome kako tretiraju radnike

Nakon crnih listi poreznih neplatiša i tvrtki koje kasne s isplatama plaća Hrvatska bi uskoro mogla dobiti još dvije nove liste naslonjene na tržište rada i radne odnose, takozvanu bijelu i crnu listu.

Nakon crnih listi poreznih neplatiša i tvrtki koje kasne s isplatama plaća Hrvatska bi uskoro mogla dobiti još dvije nove liste naslonjene na tržište rada i radne odnose, takozvanu bijelu i crnu listu, piše u ponedjeljak Večernji list.

Na bijeloj listi bile bi tvrtke i poslodavci koji uredno posluju i gdje inspektori rada nisu našli neprijavljene radnike, dok bi crnu listu punile tvrtke koje zapošljavaju na crno, navodi dnevnik.

Nadalje, tvrtka kod koje se otkrije rad na crno bila bi eliminirana iz postupka javne nabave u poslovima s državom, tako da pojavljivanje na stupu srama ne bi bila jedina neugodna situacija za poslodavca. Predviđeno je to prijedlogom Nacionalnog programa za suzbijanje neprijavljenog rada koji bi se trebao prihvatiti do kraja ove godine.

Resorno ministarstvo rada formiralo ie i posebnu radnu grupu koja sa sindikatima i poslodavcima radi na pripremi programa. Njegovo donošenje financirala je Europska unija kroz IPA projekt, budući da je rad na crno prepoznat kao jedan od ozbiljnijih društvenih problema.

Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, ističe da će Vlada pripremiti i novi zakon o suzbijanju neprijavljenog rada koji će, među ostalim, donijeti definiciju neprijavljenog rada, ekonomski ovisne osobe, samozaposlenih osoba, nesamostalnog rada i novih oblika rada kako bi se otklonile dileme koje prate rad na crno, donosi Večernji list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti