Slovenija: Sud globu Agrokoru smanjio sa 53 na samo 1 milijun eura

21.06.2020. 11:02 / Izvor: Agencije
Slovenija: Sud globu Agrokoru smanjio sa 53 na samo 1 milijun eura

Viši sud u Ljubljani smanjio je s 53,5 milijuna na samo jedan milijun eura globu koju je slovenski regulator za tržišno natjecanje (AVK) lani izrekao Agrokoru.

Viši sud u Ljubljani smanjio je s 53,5 milijuna na samo jedan milijun eura globu koju je slovenski regulator za tržišno natjecanje (AVK) lani izrekao Agrokoru, javljaju u subotu slovenski mediji.

Time je otvorena mogućnost deblokade zaplijenjenih dionica Agrokora u Mercatoru te prijenos tog trgovačkog lanca s posrnulog koncerna na novu grupu Fortenova, obrazloženo je, kako prenosi ljubljanski dnevni  list "Dnevnik" u subotu. 

Neslužbenu informaciju lista prenijeli su i svi ostali važniji slovenski mediji.

AVK je krajem prošle godine zbog neprijavljene kupnje manje punionice Costella, iz vremena kad je koncern vodio Ivica Todorić, Agrokoru izrekao globu od 53,5 milijuna eura te za osiguranje plaćanja kazne zaplijenio njegove dionice u trgovačkom lancu Mercator.

Na odluku AVK-a o globi od 53,5 milijuna eura koja je dovela do zapljene njegovih dionica u Mercatoru Agrokor se žalio na viši sud koji je ovih dana odlučio da je Agrokor dužan platiti "samo" milijun eura, piše  "Dnevnik" iz neslužbenih izvora.

Na takvo rješenje višeg suda AVK nema pravo žalbe te ako Agrokor prihvati presudu i plati 1 milijun eura stvorili bi se uvjeti za prijenos Mercatora na Fortenovu, prenose slovenski mediji.

"Ako Agrokor podmiri globu moći će istodobno raspolagati dionicama Mercatora. Time bi bila otklonjena i jedna od zapreka za prijenos vlasništva Mercatorovih dionica s financijski posrnulog koncerna na Fortenovu, na koju su s izuzetkom Mercatora već prenesene sve solventne tvrtke Agrokora", prenosi Hina.

No, za realizaciju  tog prijenos, kako se navodi, potrebni su još i dopuštenje Europske komisije,  te suglasnost svih 56  Mercatorovih banaka-vjerovnica, od kojih je velika većina na to već pristala.

Direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je prošlog tjedna nakon susreta s Mercatorovim slovenskim dobavljačima da bi brzi prijenos Mercatora na Fortenovu bio u interesu Mercatora, dobavljača, ali i slovenskog poslovnog okruženja  u cjelini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti