Produžena mjera zabrane prelaska graničnih prelaza Hrvatske do 15. oktobra

30.09.2020. 08:33 / Izvor: SRNA
Produžena mjera zabrane prelaska graničnih prelaza Hrvatske do 15. oktobra

Štab civilne zaštite Hrvatske odlučio je jučer da do 15. oktobra produži odluku o privremenoj zabrani prelaska graničnih prelaza Hrvatske.

Štab civilne zaštite Hrvatske odlučio je jučer  da do 15. oktobra produži odluku o privremenoj zabrani prelaska graničnih prelaza Hrvatske.

Osim ove, doneseno je još pet odluka o neophodnim epidemiološkim mjerama a koje su donesene na prijedlog štabova civilne zaštite Zadarske županije, Dubrovačko-neretvanske, Varaždinske, Vukovarsko-sremske i Brodsko-posavske županije, javljaju hrvatski mediji.

Na prijedlog Štaba civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije produžava se do 1. novembra Odluka o uvođenju neophodnih epidemioloških mjera za područje županije.

Na prijedlog Štaba civilne zaštite Varaždinske županije do 31. oktobra produžava se Odluka o uvođenju epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti za područje ove županije.

Na prijedlog Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije u trajanju od 14 dana uvode se mjere da se na svim okupljanjima gdje je prisutno više od 50 osoba vodi evidencija prisutnih s osnovnim informacijama /ime, prezime i broj telefona/, zatim da je na svim društvenim i javnim okupljanjima obavezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je i nošenje maski za lice ili medicinskih maski.

Organizatori sportskih takmičenja obavezni su osigurati uslove za održavanje takmičenja uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a sportska takmičenja u zatvorenim prostorima mogu se održavati samo bez prisustva gledalaca.

Prilikom ulaska u javne ustanove stranke su obavezne nositi masku za lice ili medicinsku masku, te dezinfikovati ruke. Penzionerima je preporučeno da ne odlaze na organizovana putovanja, te da ne učestvuju na organizovanim okupljanjima većeg broja osoba.

Preporučeno je i ograničavanje izlazaka korisnika izvan prostora pružalaca usluga smještaja u sistemu socijalne zaštite, osim iz medicinskih ili drugih opravdanih razloga, te zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe.

Na prijedlog Štaba civilne zaštite Brodsko-posavske županije donosi se Odluka da na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 100 osoba.

Na privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, na pogrebima i posljednjim ispraćajima može biti prisutno najviše 50 osoba. Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za sprovođenje epidemioloških mjera, te su dužni vršiti pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera.

Štab civilne zaštite Zadarske županije donio je odluku da je zbog blagog poboljšanja epidemiološke slike, od danas na snazi izmijenjena Odluka o uvođenju neophodnih epidemioloških mjera za područje Zadarske županije kojom se dozvoljavaju posjete domovima za stare i nemoćne uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ostale epidemiološke mjere i dalje su na snazi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti