Hrvatska: Od danas obavezne covid potvrde

16.11.2021. 08:59 / Izvor: SRNA
covid potvrde

Od danas će prilikom dolaska na posao svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u organima na lokalnom niovu morati predočiti digitalnu potvrdu Evropske unije.

"U Hrvatskoj je od danas obavezna upotreba covid potvrda u javnom i državnom sektoru, a za one koji nisu vakcinisani ili nisu preboljeli koronavirus uvodi se bezbjednosna mjera obaveznog testiranja", saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Od danas će prilikom dolaska na posao svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u organima na lokalnom niovu morati predočiti digitalnu potvrdu Evropske unije.

Odluka se primjenjuje se i na pripadnike Oružanih snaga, kao i na radnike na aerodromima na području Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

Obaveza da se predoči digitalna covid potvrda EU ili drugog odgovarajućeg dokaza o vakcinaciji, prebolovanom kovidu ili testiranju odnosi se i na sve stranke koje dolaze u službene prostorije.

Kontrola će se provoditi pomoću kovid go aplikacije prilikom ulaska u prostorije, a oni koji odbiju testiranje ili da pokažu potvrdu ne mogu ući u radni prostor. To znači da će covid potvrda biti potrebna i za odlazak na šalter MUP-a po dokumente, poštu, kao i u neke banke. Za apoteke neće biti potrebna.

Odluka se ne odnosi na studente, učenike, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode djecu u ustanove ili prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, za one koji idu podići digitalne potvrde, kao i na one kod kojih postoje kontraindikacije za vakcinaciju. Ne vrijedi ni za one koji idu u poštu preuzeti pošiljku koja može imati pravne posljedice.

Uvođenje covid potvrda u državnom i javnom sektoru bilo je planirano juče, ali je odgođeno za jedan dan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti