Osnovan Poslovni savjet za Zapadni Balkan, iz BiH tri kompanije predstavnici

06.10.2020. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Osnovan Poslovni savjet za Zapadni Balkan, iz BiH tri kompanije predstavnici

Učešće poslovne zajednice u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta i jedinstvene investicione destinacije na Zapadnom Balkanu.

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), na današnjoj sednici Upravnog odbora u Tirani, osnovao je Poslovni savjet koji će, u ime 400.000 kompanija koje okuplja zajednička regionalna komora, na terenu pratiti otklanjanje prepreka za uspješnije privređivanje unutar regiona i sa EU.

O tome će redovno informisati zapadnobalkanske vlade, predlažući mjere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove.

Predsjednike šest regionalnih komora, članica Komorskog investicionog foruma, danas popodne primio je albanski premijer Edi Rama, a potom je razgovarao i sa ministricom finansija i ekonomije Anilom Denaj.

Osnivanjem Poslovnog savjeta u čijem sastavu su vlasnici i menadžeri 16 velikih poslovnih sistema, koji imaju kompanije i poslovne operacije u cijelom regionu, obezbjedićemo još aktivnije učešće poslovne zajednice u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta i jedinstvene investicione destinacije na Zapadnom Balkanu i uspostavljanju čvršćih regionalnih ekonomskih relacija", izjavio je u Tirani Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije i KIF ZB6.

Članovi novoosnovanog Savjeta su istaknuti privrednici, regionalni biznis lideri, iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija i gotovo svih proizvodnih i uslužnih sektora, predstavnici velikih poslovnih sistema: albanskih – BALFIN, Agna i Infosoft grupe, bosanskohercegovačkih – MS Wood, Sarajevski kiseljak i Mikroelektronika, kosovskih – Devoli korporacija i Albi grupa, crnogorskih – Voli, Trebjesa i Portonovi, makedonskih – Alkalod i M6/Tikveš i srpskih – Eliksir grupa, Nelt i Milšped.

Poslovni savjet će, po rečima Čadeža, biti savjetodavno tijelo zajedničke regionalne komore i njegova snažna podrška u zastupanju interesa i prijedloga poslovne zajednice pred vladama regiona.

"Iniciraćemo redovne, kvartalne sastanke sa predsjednicima, premijerima i resornim ministarstvima, na kojima ćemo, na osnovu informacija sa terena i analiza, iznositi inicijative i predloge za brže otklanjanje barijera uspješnijem poslovanju i regionalnom povezivanju kompanija pojedinačno i privreda u cjelini", najavljuje Čadež.

To je, kaže, utoliko važnije jer nam regionalna saradnja nikad nije bila potrebnija.

Pomoć lokalnim kompanija i investitorima u regionu za poslovanje tokom Covida 19, kao što je realizacija inicijativa, poput “zelenih linija” za lakše kretanje – prelazak granica zaposlenih angažovanih na poslovima u regionu ili regionalno povezivanje radi povećanja proizvodnje zaštitne opreme, biće jedan od prioriteta u radu KIF-a, kao servisa privrede, u narednom periodu.

O ulozi biznis zajednice regiona i Poslovnog savjeta u sprovođenju novog akcionog plana, kao i o priprema za Samit u Sofiji, predsjednici komora regiona razgovarali su i sa predstavnikom Generalnog direktorata EK za proširenje Tomasom Haglajtnerom, koji se putem video linka uključio u rad današnjeg zasjedanja Upravnog odbora KIF ZB6.

"EU snažno podržava stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora", poručio je Haglajtner, ističući da je integracija Zapadnog Balkana u EU od strateškog značaja, čemu će doprinijeti i investicioni plan za ekonomski razvoj i uklanjanje trgovinskih barijera u regionu.

Što se prije region razvije u stabilnu ekonomiju to je bolje i za EU, rekao je Haglajtner.

Privatni sektor je, po njegovim riječima, u fokusu razvoja, a Komorski investicioni forum ključni igrač u procesu uspostavljanja pravnog okvira koji će omogućiti privredi da uživa benefite i doprinese funkcionisanju jedinstvenog ekonomskog prostora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti