Uspostaviti "zelene linije" za kretanje privrednika i radnika

26.10.2020. 08:14 / Izvor: SRNA
Uspostaviti 'zelene linije' za kretanje privrednika i radnika

Privredne komore šest zemalja zapadnog Balkana pozvale su vlasti u regionu da, u uslovima pooštrenih epidemioloških mjera, uspostave "zelene linije".

Privredne komore šest zemalja zapadnog Balkana pozvale su vlasti u regionu da, u uslovima pooštrenih epidemioloških mjera, uspostave "zelene linije" za nesmetano kretanje privrednika i njihovih radnika koji zbog poslova moraju da putuju.

U zajedničkom pismu članice Komorskog investicionog foruma pozivaju izvršne vlasti zemalja zapadnog Balkana da se postigne zajednički sporazum za radnike po ugledu na "zelene koridore" za robu, te da se propišu posebna pravila i procedura za privredu, kako bi se olakšalo poslovanje i ubrzalo kretanje privrednika i njihovih radnika.

Predsjednik Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana Marko Čadež rekao je da su predsjednici privrednih komora u ime oko 350.000 kompanija predložili vlastima da zajedničkim sporazumom i pratećim protokolima utvrde ujednačena i pojednostavljenja pravila i procedure koje će važiti u cijelom regionu.

Čadež, koji je i predsjednik Privredne komore Srbije, naveo je da bi te procedure trebalo da regulišu sva pitanja u vezi sa putovanjima preko granica i boravkom privrednika i njihovih radnika, inženjera i drugih zaposlenih, koje, zbog obavljanja poslova, kompanije upućuju u ostale zemlje zapadnog Balkana, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

"Cilj nam je da olakšamo međusobno poslovanje naših kompanija, smanjimo im troškove i omogućimo da i tokom pandemije, na vreme nesmetano realizuju svoje poslovne aktivnosti u regionu i ispune ugovorene obaveze, zbog kojih ne samo vlasnici i menadžeri već i zaposleni u njihovim kompanijama moraju da putuju i privremeno borave u drugim zemljama regiona", rekao je Čadež.

On je napomenuo da to nije poziv da se privrednici i njihove zaposleni izuzmu od poštovanja zaštitnih mjera, već da se nađe način da kroz to prolaze lakše i brže, istakavši da je privredi u interesu da se epidemiološka situacija ne pogorša, već da se smiri, da se ne ponovi karantin kao proljetos. 

"Kao što je svima jasno da i tokom zdravstvene krize privreda mora da funkcioniše", naglasio je Čadež.

Članice Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana su Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti