Za neplaćanje poreza frilenserima u Srbiji prijeti i do 10 godina zatvora

16.11.2020. 10:20 / Izvor: Akta.ba
Za neplaćanje poreza frilenserima u Srbiji prijeti i do 10 godina zatvora

Iako frilenserima i dalje nije jasno kako tačno da obračunaju porez na prihod iz inostranstva koji su u obavezi da plate, iz Poreske uprave poručuju da su kazne za dug jasne i kreću se od 5.000 dinara pa sve do 10 godina zatvora.

Iako frilenserima i dalje nije jasno kako tačno da obračunaju porez na prihod iz inostranstva koji su u obavezi da plate, iz Poreske uprave poručuju da su kazne za dug jasne i kreću se od 5.000 dinara pa sve do 10 godina zatvora uz novčanu kaznu, piše portal Nova.rs.

Nakon što je Poreska uprava Srbije objavila da svi koji ostvaruju prihod u inostranstvu radom preko interneta imaju obavezu da tačno izračunaju svoj porez, počele su dodatne muke za predavače stranih jezika, programere, youtubere i ostale frilensere koji se na ovaj način izdržavaju ili doprinose kućnom budžetu, piše Nova.rs.

Iz Poreske uprave kažu za Nova.rs da su za poreske obaveznike koji ne podnesu prijave i ne izmire svoje obaveze propisane prekršajne kazne po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a predviđeno je i krivično djelo poreske utaje shodno Krivičnom zakoniku.

"Fizičko lice koje ostvaruje prihode iz inostranstva, a za ostvarene prihode ne podnese Poreskoj upravi poresku prijavu kažnjava se novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara", poručuju iz Poreske uprave.

Dodaju da, za one koji porez prijave, ali ga ne plate slijedi novčana kazna u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manja od 5.000 dinara.

Osim toga, Krivičnim zakonikom propisano je i krivično djelo poreske utaje.

Kako objašnjavaju, smatra se da je neko učinio utaju poreza ukoliko u namjeri da potpuno ili djelimično izbegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o stečenim prihodima, ne prijavi stečeni prihod, ili u istoj namjeri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza.

"Ukoliko iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi milion dinara, osoba će biti kažnjena zatvorom od jedne do pet godina i novčanom kaznom", navode iz Poreske uprave za Nova.rs.

Dodaju da je za one čija neizmirena obaveza prelazi pet miliona dinara predviđena kazna zatvorom od dvije do osam godina, a uz to i novčana kazna.

Najviša kazna je propisana za one čiji dug prelazi petnaest miliona dinara i uključuje tri do deset godina zatvora i novčanu kaznu.

S obzirom da je zakon po kom i frilenseri moraju da plaćaju porez već pet godina na snazi, izvjesno je da postoji i znatan broj onih kojima prijeti i ova, najviša kazna, konstatuje Nova.rs.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti