Dodijeljene 22 nagrade najuspješnijim menadžerima BiH i regiona

04.07.2013. 13:22 / Izvor: eKapija.ba
Dodijeljene 22 nagrade najuspješnijim menadžerima BiH i regiona
OTVORI GALERIJU

Dobitnici priznanja su privrednici i kompanije, koji su u ovoj godini zabilježili meteorske uspone i rezultate u ekonomskom razvoju, investicijama, ekologiji, kvalitetu rada i zapošljavanju.

U Sarajevu je, uz prisustvo nekoliko stotina najuspješnijih menadžera iz desetak zemalja Evrope i većeg broja privrednih, političkih i javnih ličnosti iz BiH  i regiona, održana dvadesetosma  po redu ceremonija izbora najmenadžera i najkompanija regiona jugoistočna i srednja Evropa. Dodijeljene su ukupno 22 menadžerske nagrade najuspješnijim menadžerima, te 14 nagrada najuspješnijim pojedincima, koji ne rade direktno u biznisu, ali svojim aktivnostima prave povoljniji ambijent za biznis i ekonomiju.

Dobitnici priznanja su privrednici i kompanije, koji su u ovoj godini zabilježili meteorske uspone i rezultate u ekonomskom razvoju, investicijama, ekologiji, kvalitetu rada i zapošljavanju.

  • LIČNOST GODINE REGIONA: PETER SORENSEN

„Nasljednik“ prošlogodišnjeg dobitnika ovog prestižnog priznanja „Ličnost godine regiona“ –Filipa FUJANOVIĆA je Šef delegacije Europske unije u BiH – Nj.E. Peter SORENSEN! SORENSEN veoma mnogo je uradio i radi na stvaranju boljih odnosa između država, a samim tim i boljih uslova za biznis i ekonomiju.

  • NAJMENADŽERI DECENIJE: GORDANA KOVAČEVIĆ, JOŽE COLARIČ I ŽARKO RADULOVIĆ

Nagrada „Najmenadžer decenije“ pripada ljudima koji su više godina zaredom osvajali prestižna priznanja “Najmenadžer godine” i tako dokazali da su, istinski, zaslužili priznanje. Laureati ovih specijalnih nagrada su:

Gordana KOVAČEVIĆ, predsjednica Uprave i generalna direktorica izuzetno uspješne kompanije ERICSSON NIKOLA TESLA iz Zagreba, Republika Hrvatska. Kovačević je istovremeno proglašena i Poslovnom ženom godine u regionu. Jože COLARIČ, predsjednik Uprave i generalni direktor kompanije KRKA Novo Mesto, Republika Slovenija.

Žarko RADULOVIĆ treći je dobitnik ovog prestižnog priznanja „NAJMENADŽER DECENIJE“,  a kompanija kojom rukovodi MONTENEGRO STARS HOTEL GROUP, sa sjedištem u Bečićima – Budva, Crna Gora – Najkompanijom godine u regionu. Hotel SPLENDID u Bečićima, koji posluje u okviru ove kompanije proglašen je NAJHOTELOM U REGIONU ZA 2013. GODINU.

  • ŠAMPIONI -  ŠAMPIONA U  BIZNISU: ČENGIĆ, BOKAN, PAVLIN
  • NAJMENADŽERI REGIONA: ČENGIĆ, TEŠIĆ, KRSTIĆ, MIHAJLOVSKI

Super šampioni biznisa – najmenadžeri i najkompanije za 2013. godinu, po izboru Žirija Nezavisne agencije, na čelu sa Tomislavom ANTUNOVIĆEM, predsjedavajućim Žirija su:

Enes ČENGIĆ, generalni direktor kompanije ENERGOINVEST Sarajevo, Bosna i Hercegovina,  za izuzetno uspješno vođenje i razvoj biznisa bez granica.

Dragan BOKAN, vlasnik i generalni direktor kompanije VOLI d.o.o. iz Podgorice, Crna Gora, vodećeg trgovačkog lanca u regionu.

Željko PAVLIN, generalni direktor vodeće svjetske kompanije u namjenskoj proizvodnji HS PRODUKT  iz Karlovca, Republika Hrvatska. Kompanija HS PRODUKT je, zahvaljujući odličnom radu i organizaciji kompanije, te kvalitetnom i preciznom proizvodu, vodeća u svijetu u svojoj branši.

Munever ČERGIĆ, generalni direktor i RUDNICI MRKOG UGLJA BANOVIĆI iz Banovića, Republika Bosna i Hercegovina,  za izuzetno uspješno dugogodišnje poslovanje i stvaranje uslova dugoročne održivosti Rudnika.

Ninko TEŠIĆ, generalni direktor kompanije IMPOL - SEVAL, Sevojno, Republika Srbija, za sjajne menadžerske rezultate, stalne investicije i kvalitet – lider u branši u regionu.

Milorad KRSTIĆ, vlasnik i generalni direktor koncerna MILORAD KRSTIĆ iz Dogerna, Savezna Republika Njemačka, za izvanredne rezultate poslovanja kompanije, stalne investicije i kvalitet rada.

Mihajlo MIHAJLOVSKI, izvršni direktor kompanije FENI i direktor kompanije VATROSTALNA, Skopje, Makedonija, za izuzetno uspješno vođenje, rast i razvoj obje kompanije.

  • NAJBOLJE EVROPSKE KOMPANIJE I NAJMENADŽERI

Grupa najuspješnijih menadžera i kompanija, kojima su uručena zaslužena priznanja za evropski kvalitet, meteorski rast, razvoj i ukupne rezultate je grupa koju predvode gospoda Jovan LEKIĆ, generalni direktor kompanije NALL INTERNATIONAL, Podgovrica, Crna Gora, Ivan KNEZOVIĆ, vlasnik i direktor kompanije SIK d.o.o. Mostar, Republika Bosna i Hercegovina, te Enisa BEKTO, direktorica kompanije BEKTO PRECISA IZ Goražda, Republika Bosna i Hercegovina.

U ovoj grupi dobitnika visokih priznanja „Najmenadžer i najkompanija“ po oblastima i granama privrede su: Igor TADIĆ direktor kompanije MONTING-ENERGETIKA GROUP  iz Ludwigshafena, Savezna Republika Njemačka, i Dragan LAKETIĆ, predsjednik Odbora direktora kompanije CRNOGORSKI ELEKTROPRENOSNI SISTEM, Podgorica, Crna Gora.

  • NAJVIŠE PRIZNANJE SENADU HUSNIĆU I KOMPANIJI AMITEA

Drugu grupu dobitnika priznanja Najmenadžer i Najkompanija sačinjavaju kompanije iz Bosne i Hercegovine, male, srednje i obrtničke kompanije, koje se svojim radom, ponašanjem i uspješnim i kvalitetnim biznisom već nalaze u Evropi! Ovu grupu dobitnika predvodi gospodin Senad HUSNIĆ, generalni direktor i vlasnik kompanije AMITEA iz Mostara. Jagoda KRSMANOIĆ je sposobna i ambiciozna dama, direktorica Prehrambene industrije SAVA SEMBERIJA iz Bijeljine.

Nagrade „Najmenadžer i najkomanija“, pored HUSNIĆA i kompanije AMITEA, te KRSMANOVIĆ i PI SAVA, dobili su: Ibro MARIĆ, vlasnik i direktor kompanije ELKO MARIĆ iz Mostara i Njegoslav ZAGORAC, vlasnik i direktor kompanije BODAXCO iz Bijeljine.

  • NAJMENADŽERI U BANKARSTVU & NAJBANKE U REGIONU:
  • MILAN RADOVIĆ & NOVA BANKA;
  • BRANKA PAVLOVIĆ & SOCIETE GENERALE MONTENEGRO BANKA

Prestižno priznanje Najmenadžer - Nezavisne agencije i njenog Stručnog žirija, za oblast bankarstva – Najbanka i najmenadžer u bankarstvu – dobili su  je Milan RADOVIĆ, generalni direktor i NOVA BANKA, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, te Branka PAVLOVIĆ, generalna izvršna direktorica i SOCIETE GENERALE MONTENEGRO BANKA, Podgorica, Crna Gora

  • SPECIJALNA PRIZNANJA

Kao i ranijih godina, i za 2013. godinu u Sarajevu je dodijeljen jedan broj priznanja ljudima, kompanijama i institucijama koje nisu direktno u biznisu, ali je njihov značaj za uspješan podsticaj razvoju biznisa u regionu jako veliki. Tradicionalna nagrada „Najgradonačelnik“ ove godine je pripala gradonačelniku KARLOVCA, Republika Hrvatska – gospodinu Damiru JELIĆU.

Pored njega, najgradonačelnici regiona za 2013. godinu su: Veroljub STEVANOVIĆ, gradonačelnik KRAGUJEVCA, Republika Srbija i Dr. Isa MUSTAFA, gradonačelnik PRIŠTINE, Republika Kosovo.

Nagrada Najnačelnik općine u regionu pripala je gospodinu Husejinu SMAJLOVIĆU, načelniku Općine ZENICA, za izuzetan doprinos pozitivnim promjenama i istinskom preobražaju i napretku Zenice.

Specijalna priznanja za dostignuća u diplomatiji „Najambasadori regiona“dobili su: Nj.E. Eldar HASANOV, ambasador Azerbejdžana za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, te ambasador Republike Albanije Bosni i Hercegovini  - Nj.E. Flamur GASHI.

Iz oblasti novinarstva i medija nagrada je pripala Veranu MATIĆU, predsjedniku odbora direktora i glavnom i odgovornom uredniku televizije – B92 iz Beograda, za kvalitetan program, popularne i veoma gledane programske sadržaje, u kojima se znatan prostor posvećuje biznisu.

U kategoriji „Specijalna priznanja“ za vrhunske rezultate u svojoj branši uručene su i gospodinu Ivanu SIMIČU, direktoru Poreske uprave Srbije, Beograd, Republika Srbija, za izuzetan doprinos stabilizaciji i uvođenje značajnih pozitivnih promjena u poreskom sistemu Republike Slovenije (gdje je g. SIMIČ bio direktor), kao i u Republici Srbiji, zatim gospodin Eden MAMUT, generalni sekretar Network University of Black Sea, Rumunija, za oblast nauke i obrazovanja.

Priznanje NAJSAJAM U REGIONU ZA 2013. GODINU dobio je MOSTARSKI SAJAM, a direktorica, Dalfina BOŠNJAK je Najmenadžer za 2013. godinu.

  • NAJMINISTRI: TRHULJ, KALANOVIĆ I ŠAROVIĆ

Ove godine, za razliku od prethodne, imamo čak tri priznanja NAJMINISTAR REGIONA: Gospodin Erdal TRHULJ, Ministarstvo enrgije, industrije i rudarstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, gospođa Verica KALANOVIĆ, ministrica regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije i gospodin Mirko ŠAROVIĆ, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

  • NAJKOMORE I RADNICI U KOMORSKOM SISTEMU I NAJUDRUŽENJA

Novina u odnosu na prethodne godine je u tome što ovogodišnji izbor u znaku privrednih/gospodarskih komora.

Naime, ove godine imamo čak četiri specijalna priznanja u oblasti komorskog sistema.

Najkomore u regionu jugoistočne i srednje Evopre, po izboru Stručnog žirija je PRIVREDNA KOMORA CRNE GORE, na čijem čelu je gospodin Velimir MIJUŠKOVIĆ, predsjednik.

Branko AZESKI, predsjednik i PRIVREDNA KOMORA MAKEDONIJE su također dobitnici ovog Specijalnog priznanja, te Jan MIŠURA, predsjednik REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE Žiline, Republika Slovačka.

Enver FERIZAJ, predsjednik i Udruženje albanskog agrobiznisa kash, Tirana, Republika Albanija, također su laureate ovog priznanja.

Ova manifestacija je, u dosadašnjih 27 dodjela priznanja, izgradila svoj imidž na prostorima regiona, kao i cijele Evrope, sa željom i ciljem da, od ljudi koji prave uspješan biznis i uspješno vode svoje kompanije, pravi najveće medijske zvijezde, da oni dobijaju oskare popularnosti, a ne da tu privilegiju imaju samo najbolji sportisti, najbolji pjevači ili misice. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti