Srbija preuzela predsjedavanje Energetskom zajednicom

18.12.2020. 13:57 / Izvor: SRNA
Srbija preuzela predsjedavanje Energetskom zajednicom

U ime Srbije predsjedavanje je preuzela ministar rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Srbija je u četvrtak preuzela predsjedavanje Energetskom zajednicom u 2021. godini, uz uvjerenje da će naredna godina biti godina oporavka i da će se raditi na bržem regionalnom povezivanju u oblasti energetike.

U ime Srbije predsjedavanje je preuzela ministar rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je rekla da će naredna godina biti u znaku traženja zajedničkih odgovora na energetske i ekološke izazove i boljem povezivanju u regionu.

“Svaka kriza je teška i donosi sa sobom izazove, takva je bila i 2020. u kojoj je Crna Gora predsedavala Energetskom zajednicom. Ali, verujem da će 2021. biti godina oporavka”, rekla je Mihajlovićeva, poslije sastanka Ministarskog savjeta Energetske zajednice.

Ona je dodala da se očekuju velike promjene u energetskom sektoru, na kojima će raditi svi zajedno, od povećanja energetske efikasnost, zelene energije, i dekarbornizacije kao možda najvećeg izazova u regionu, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Mihajlovićeva je naglasila da je cilj da Srbija u 2021. godini, kao predsjedavajuća zemlja Energetskom zajednicom, bude primjer drugim članicama, kako u donošenju i primjeni regulative u oblasti energetike i klimatskih promjena, tako i u sprovođenju reformi i stvaranju modernih i efikasnih energetskih kompanija.

“Radićemo i na bržem regionalnom povezivanju u oblasti energetike, koje je važno i na našem putu kao regiona ka članstvu u EU. Samo zajedno možemo dati prave odgovore na energetske i ekološke izazove sa kojima se čitav svet susreće”, istakla je ona.

Ona je poželjela svim članicama Energetske zajednice da, kada se okupe na sljedećem sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice u Beogradu, mogu da se pohvale rezultatima koji neće izostati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti