HUP: Izvještavanje o učincima epidemije dodatno opterećenje poduzetnicima

08.01.2021. 14:43 / Izvor: HINA
HUP: Izvještavanje o učincima epidemije dodatno opterećenje poduzetnicima

Krajnje je neprimjereno, pogotovo u ovako teškoj gospodarskoj situaciji, uvoditi nove obveze i nove troškove poduzetnicima, istaknuli su u HUP-a.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorili su da bi se uredbom o praćenju i izvještavanju o učincima pandemije koronavirusa i mjera za pomoć poduzetnicima uvela nova administrativna opterećenja i povećavaju troškovi poslovanja za poduzetnike.

Ministarstvo financija u javnu raspravu početkom sedmice pustilo je prijedlog uredbe prema kojoj bi Fina uspostavila i vodila izvještajni sustav radi praćenja učinka pandemije koronavirusa na gospodarstvo i živote građana Hrvatske, kao i mjera pomoći gospodarstvu, a izvještaji o tomu sastavljali bi se najmanje tromjesečno. Javna rasprava traje do 11. januara.

"Krajnje je neprimjereno, pogotovo u ovako teškoj gospodarskoj situaciji, uvoditi nove obveze i nove troškove poduzetnicima”, istaknuli su u HUP-a.

Prijedlog uredbe koji se nalazi na e-savjetovanju smatraju korakom unatrag, a koliko je pogrešan govore i mnogobrojne reakcije HUP-ovih članova koji su zatečeni činjenicom da “nešto za što su se godinama zalagali i konačno uspjeli maknuti kao obvezu iz zakonodavstva, a radi se upravo o kvartalnim izvještajima, nakon par godina Vlada pokušava ponovno uvesti kao obvezu“.

Iz HUP-a upozoravaju kako je dodatno administriranje ove vrste u potpunoj suprotnosti s EU zakonodavstvom o malom i srednjem poduzetništvu, kao i svim politikama koje zahtijevaju da se, u slučaju uvođenja novog opterećenja, treba ukinuti neko postojeće.

Podsjećaju da je krajem decembra 2020. godine Europska komisija donijela Smjernice za mala i srednja poduzeća i zaključila kako im nedostaju potrebni resursi za suočavanje sa složenim birokratskim zahtjevima, a višak administrativnog i regulatornog tereta ometa njihovu sposobnost napredovanja.

Repetitivno izvještavanje

EK se opredijelila za načelo "jedan usvojen, jedan van" i poziva na definiranje konkretnih i obvezujućih ciljeva za bolju regulaciju i pojednostavljenje, napominju iz HUP-a.

"Izvještavanje je postalo repetitivno – isti podaci se dostavljaju na više mjesta u neznatno izmijenjenom obliku, uz njih se obavlja redovna komunikacija sa svim institucijama, izvještavamo i Državni zavod za statistiku praktički o svemu – od broja zaposlenih do utrošenih kilovat sati na gradilištu”, kazala je članica HUP- Udruge malih i srednjih poduzetnika, računovođa i vlasnica tvrtke Solventa Vesna Varšava.

Sve to, kako je navela, događa se u vremenu kada je administrativno rasterećenje jedna od najvažnijih mjera pomoći poduzetništvu pogođenim posljedicama pandemije koronavirusa, uz dva razorna potresa u godini dana.

"Neprihvatljivo je da ovom Uredbom bankarsku tajnu Ministarstvo financija želi proglasiti nevažećom, dok istovremeno definira naplatnost tih informacija i propisuje prekršajne kazne poduzetnicima od 25.000 kuna za nepredavanje u predviđenim rokovima", istaknula je Varšava.

Iz HUP-a napominju kako računovođe ionako izuzetno teško servisiraju sve zahtjeve institucija spram poduzetnika, posebno u vrijeme niza covid mjera i njihove popratne administracije koju za poduzetnike obavljaju računovođe, te stvaraju neizvedivu vremensku stisku u vrijeme godišnjih financijskih i poreznih izvještaja.

"Uslijed pandemije mnoge su se računovođe zatekli u situaciji da usklađuju podatke radi brojnih pogrešaka između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji isplaćuje potpore poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta i Porezne uprave koja otpisuje doprinose na isplaćene mjere", ističu iz HUP-a.

Napominju i kako su u nekoliko navrata predlagali bolje povezivanje podataka između institucija Porezne uprave i HZZ, HZZO, HZMO, no pomaci su minorni.

HUP smatra kako su računovođe stavljene u poziciju u kojoj ne bi smjeli biti, a to je služenje državi, a ne poduzetniku koji ih angažira i plaća.

"Potrebno je smanjenje prereguliranosti gospodarstva, umjesto uvođenja novih neopravdanih administriranja i nameta", poručili su poslodavci.

HUP poziva predlagatelja da odustane od uvođenja kvartalnih izvješća i na taj način otkloni uvođenje neopravdane regulatorne prepreke koja otežava pristup i obavljanje reguliranih profesija te da se ne uvodi dodatno administrativno opterećenje poduzetnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti