Mineralno bogatstvo Srbije vrijedno više od 200 milijardi dolara

02.03.2021. 12:38 / Izvor: SRNA
Mineralno bogatstvo Srbije vrijedno više od 200 milijardi dolara

Cilj je da u Srbiju privučemo nove investicije i da za oko tri godine učešće rudarstva u BDP-u umesto 1,9 odsto bude blizu četiri odsto.

Vrijednost mineralnog bogatstva Srbije iznosi više od 200 milijardi dolara i to bogatstvo treba da se koristi na održiv način, izjavila je ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

"Cilj je da u Srbiju privučemo nove investicije i da za oko tri godine učešće rudarstva u BDP-u umesto 1,9 odsto bude blizu četiri odsto. Uz to, želimo da razvoj rudarstva bude održiv i da se sve što se radi u ovoj oblasti radi poštujući sve propise i najviše standarde u oblasti životne sredine",  rekla je Mihajlovićeva za specijalno izdanje magazina Kord posvećeno rudarstvu, prenosi Srna.

Ona je navela da je jedan od ciljeva predstojećih izmjena zakona u oblasti rudarstva i energetike da se sistem e-dozvole u izdavanju građevinskih dozvola prenese i u energetiku i rudarstvo.

"To znači da će se dozvole izdavati u kraćim rokovima, u prosjeku sa sadašnjih 150 dana na oko 15 dana, a da će investitori moći da prate tačno u kojoj fazi je njihov postupak", objasnila je Mihajlovićeva.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti