Razmjena BiH i Slovenije iznosi oko 1,2 milijarde eura

05.10.2021. 12:33 / Izvor: Fena
Razmjena BiH i Slovenije iznosi oko 1,2 milijarde eura

Promotivna vožnja organizirana je danas za predstavnike slovenskih firmi u BiH, kojih ima više od stotinu i koje zapošljavaju više od 15.000 radnika.

Povodom 30. godišnjice nezavisnosti Republike Slovenije i obilježavanja predsjedavanja Slovenije Vijećem Evropske unije, ambasador Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar organizirao je promotivnu vožnju tramvajem "I feel Slovenia".

Osim promotivnih vožnji u Sarajevu, Ambasada je organizirala promotivne vožnje autobusima u Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci, koji će biti u saobraćaju naredna tri mjeseca kako bi se u svim većim gradovima prijateljske BiH vidio slogan "I feel Slovenia".

Ambasador je naglasio da su BiH i Slovenija prijateljske zemlje, bez otvorenih pitanja, a uz to veliki broj Slovenaca živi u BiH, dok veliki broj bh. državljana živi i radi u Sloveniji.

Promotivna vožnja organizirana je danas za predstavnike slovenskih firmi u BiH, kojih ima više od stotinu i koje zapošljavaju više od 15.000 radnika.

Razmjena BiH i Slovenije iznosi oko 1,2 milijarde eura, a koliko je ona na visokom nivou pokazuje činjenica da je razmjena BiH i Slovenije veća nego trgovinska razmjena između Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država.

"BiH je veoma lijepa zemlja, tu postoje svi resursi koji su potrebni za daljnji napredak. Ponekad je samo pitanje malog inovacijskog pristupa tome kako bi se osigurala bolja budućnost za nove generacije i spriječio odlazak mladih", poručio je ambasador Sedar.

Kako je naveo, s više stranih investicija, provođenjem reformi i nastavkom rada na integraciji ka Evropskoj uniji, moguće je osigurati bolju budućnost.

Na Brdu kraj Kranja sutra će se održati samit "Evropska unija - zapadni Balkan" te je ambasador ponovio stav Slovenije o potpunoj podršci priključenju zemalja zapadnog Balkana, pa tako i BiH Evropskoj uniji.

Naglašava da taj proces traži reforme, ali govoreći o njihovom iskustvu tokom pregovara, te brojne reforme je vrijedno učiniti, budući da su promjene potrebne u svrhu poboljšanja životnog standarda svakog građanina.

"EU ima rješenja za brojna pitanja koja funkcioniraju. No ono što je veoma značajno u vezi s tim je potreba za konsenzusom cjelokupnog društva, ne samo u pravcu kojim se ide, nego zbog promjena koje treba da se urade i to ne samo  promjene zakona nego i  njihova implementacija", zaključio je ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar.

Za realizaciju ove promocijske kampanje, kako je rečeno, također su zaslužne slovenske kompanije sa sjedištem u Bosni i Hercegovini. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti