Škoda u Kragujevcu počinje proizvodnju tramvaja

15.10.2021. 08:42 / Izvor: Danas
Škoda u Kragujevcu počinje proizvodnju tramvaja

Niskopodni tramvaji i električne lokomotive.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić najavio je da će "do kraja godine" češka kompanija Škoda početi proizvodnju tramvaja u tom gradu.

Kako je prenijela Gradska uprava, Dašić je naveo da se tom investicijom u MIND parku obezbjeđuju nova radna mjesta kao i "nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv i razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svjetskim trendovima“.

Škoda Transportation, koja je dio PPF grupe, jedan je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i željeznicu a u Kragujevcu planira proizvodnju trakcionih motora i inženjering kao i proizvodnju kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi.

Potpredsjednik i član Upravnog odbora Škoda Transportation grupe Zdenek Majer kazao je da "visoko cijene" znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje željezničkih vozila grupe MIND, koje kako je ocijenio, može da im obezbijedi dobar proizvodni kapacitet za izvoz i region.

"Pored povećanja proizvodnje kapaciteta Škoda Transportation Group direktno u regionu gdje će se vozila isporučivati, ova saradnja takođe doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila, naveo je Majer.

Proizvodi kompanije Škoda Transportation uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse.

Škoda Transportation ima nekoliko podružnica u Češkoj a druge kompanije su u Njemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi, prenosi Danas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti