Oracle Srbija

Vijesti / REGIJA

Oracle želi otvoriti regionalni data centar u Kragujevcu

Кancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije i korporacija Orakl potpisali su Memorandum o razumijevanju.

19.10.2021. 09:01 / Izvor: Akta.ba

Кancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije i korporacija Oracle potpisali su Memorandum o razumijevanju u paviljonu Republike Srbije na ovogodišnjoj Svjetskoj izložbi EXPO 2020, koja se održava u Dubaiju.

Svrha ovog memoranduma jeste da se procijeni mogućnost uspostavljanja regionalnog data centra korporacije Oracle, u okviru komercijanog segmenta Državnog data centra u Кragujevcu, koji bi podržao rastuću potražnju za cloud uslugama u regionu.

U okviru ovog sporazuma, Vlada Srbije i Oracle sarađivat će i na razvoju inicijativa u vezi sa borbom protiv koronavirusa i drugim zdravstvenim prioritetima.

Uspostavljanje ove vrste Oracle regionalnog centra podataka omogućit će stvaranje digitalnog huba sa potencijalom pružanja Oracle cloud usluga korisnicima u Srbiji, u ovom dijelu Evrope, ali i šire.

Napredna rješenja korporacije Oracle, uključujući cloud infrastrukturu, mogu pomoći preduzećima u zdravstvu, maloprodaji, bankarstvu i drugim industrijama da koriste podatke za inovacije, povezuju timove i održavaju obim posla sigurnim pri njegovom povećanju.

Direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović istakao je da mogućnost sklapanja partnerstva sa korporacijom Oracle, jednim od svjetskih IT lidera, kao potencijalnim komercijalnim korisnikom u Državnom data centru u Кragujevcu predstavlja još jednu potvrdu rezultata Vlade Srbije u sektoru digitalizacije, investiranja u najmoderniju infrastrukturu data centara i kadrovskih i tehničkih kapaciteta Srbije.

"Ovo je još jedan dokaz koliko je Srbija dobar i pouzdan partner za strane investicije u najsavremenije tehnologije, kao i da Srbija, kao regionalni IT lider, predvodi cjelokupni region u eri četvrte industrijske revolucije", naveo je Jovanović.

On je potvrdio da je Državni data centar u Кragujevcu izgrađen po najvišim tehničkim i bezbjednosnim standardima, da obezbjeđuje čuvanje podataka i opreme javne uprave i komercijalnih korisnika, kao i da predstavlja značajnu infrastrukturnu osnovu za razvoj elektronske uprave u Srbiji.

Viši potpredsjednik prodaje aplikacija za Bliski istok, Afriku i zemlje centralne i istočne Evrope Leopoldo Boado Lama rekao je da Oracle prepoznaje važnost Srbije kao huba za digitalnu transformaciju i može da sagleda vrijednost cloud regiona u podizanju korisničkog iskustva građana i preduzeća na novi nivo, sa većom tehnološkom efikasnošću i agilnošću uz najviše nivoe bezbjednosti.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Oracle

#data centar

#Kragujevac

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti