Od 2022. jedinstvena radna dozvola za neke zemlje

04.11.2021. 13:43 / Izvor: SRNA
radna dozvola

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", od sljedeće godine mogu da računaju na jedinstvenu radnu dozvolu i jedinstveni informacioni sistem za svoje građane.

"Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", od sljedeće godine mogu da računaju na jedinstvenu radnu dozvolu i jedinstveni informacioni sistem za svoje građane", rekao je predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

 On je kazao da "Inicijativa Otvoreni Balkan" jeste njihov proces i nešto što je odlučujuće za opstanak privrede i radnih mesta u Srbiji, navodeći da su susreti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa regionalnim zvaničnicima posvećeni regionalnoj saradnji i regionalnom ekonomskom prostoru.

On je rekao da je ideja Vučića da se ostvari saradnja zemalja u regionu, koje će se međusobno tretirati kao da "žive jednu ekonomiju".

Čadež je ukazao na probleme sa radnom snagom, kao i na sve skuplji transport robe, te podsjetio da su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, od kada je počela inicijativa do danas, skratile put kamiona, odnosno robe koja odlazi iz Albanije i dolazi do Srbije, za jedan cijeli dan.

"To je zaista uštedelo novac kompanijama", rekao je Čadež, te dodao da se vidi politička volja u sve tri zemlje i da je mnogo konkretnih stvari urađeno.

On je istakao da inicijativom "Otvoreni Balkan" region ima dobru podlogu za nove investicije, pošto strani investitori ne posmatraju samo jednu zemlju, već gledaju region koji ili ima ili nema dobre uslove.

Čadež je podsjetio da će na današnjem samitu "Otvoreni Balkan" u Beogradu na skupu biti i 22 kompanije iz Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, koje se bave oblastima od poljoprivredne proizvodnje, metalske industrije, elektronike, informatike i građevinske industrije.

"Te kompanije sa kojima danas razgovaramo zapošljavaju 50.000 ljudi. Kreiraju 50.000 radnih mesta u regionu trenutno i zainteresovane su da idu dalje. One su shvatile da ova inicijativa zaista ima smisla", istakao je Čadež.

Čadež je poručio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" značajna i zbog privredne saradnje sa članicama EU, te dodao da su u Budimpešti obavljeni razgovori članica Višegradske grupe sa predstavnicima mađarskih vlasti i privrede.

"Zajedno sa Briselom i zajedno sa zemljama članicama, pre svega sa zemljama EU sa kojima smo u okruženju, možemo da dovedemo do toga da naše kompanije ne košta mnogo to što izvoze u EU, da ih ne košta više nego što košta neku kompaniju u Slovačkoj ili Mađarskoj", rekao je Čadež.

Govoreći o inicijativi "Svjetski logistički pasoš", kojoj je Srbija pristupila, Čadež je naveo da je Srbija jedina evropska zemlja koja je to uradila, te da se time snižavaju troškovi transporta i čini domaća privreda konkuretnijom.

On je dodao da su u toj inicijativi, osim Srbije, i države Latinske Amerike i Sjeverne Afrike. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti