Odluka o uvođenju eura u Hrvatsku bit će donesena u junu

29.04.2022. 11:28 / Izvor: Jutarnji list
euro

Konačna odluka o uvođenju eura bit će donesena u junu, piše Jutarnji list, ističući da je inflacija u Hrvatskoj veća nego što dopušta Vijeće EU.

Konačna odluka o uvođenju eura bit će donesena u junu, piše Jutarnji list, ističući da je inflacija u Hrvatskoj veća nego što dopušta Vijeće EU-a, ali u obzir će uzeti energetsku krizu.

Kad se govori o ulasku Hrvatske u eurozonu u planiranom ruku, vlada konsenzus da je to “vrlo vjerojatno”.

Pozitivne ocjene

Konačna odluka bit će poznata u junu kad će Evropska komisija i Evropska središnja banka objaviti izvješće s ocjenom ispunjavaju li i članice koje još nisu uvele euro, pa tako i Hrvatska, kriterije konvergencije.

Neslužbene informacije o tome trebale bi biti poznate već potkraj svibnja. U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da očekuju “pozitivne ocjene”, uzimajući u obzir kretanja u Hrvatskoj i Evropskoj uniji te odgovarajuće referentne vrijednosti za kriterije stabilnosti cijena, održivosti i stabilnosti javnih financija, stabilnosti tečaja i konvergencije dugoročnih kamatnih stopa.

Kao najproblematičniji kriterij dosad se izdvajala inflacija, koja će se mjeriti od aprila prošle do aprila ove godine. 

Najniža inflacija

Prema nominalnim kriterijima, ne bi smjela nadmašiti prosjek u tri zemlje s najnižom stopom inflacije tokom 12 mjeseci, uvećanu za 1,5 postotni bod.

Prema izračunu Marine Tkalec, više znanstvene suradnice na Ekonomskom institutu, u razdoblju od marta do marta najnižu inflaciju imale su Grčka, Portugal i Malta, a prosjeku je iznosila 2,1 posto. Kada se uveća za 1,5 poena, znači da bi u Hrvatskoj mogla najviše iznositi 3,6 posto.

Međutim, u tom razdoblju inflacija u Hrvatskoj iznosila je 4,1 posto. Kako se sličan rezultat može očekivati i za razdoblje travanj – travanj, proizlazi da Hrvatska doista ne ispunjava referentni kriterij za inflaciju. Ipak, Tkalec vjeruje da će konačna ocjena biti prolazna, piše Jutarnji list. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti