Od ponoći primjena sporazuma o ličnim dokumentima Kosova i Srbije

01.09.2022. 09:31 / Izvor: Agencije
kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije kako je u pitanju "usmeni" dogovor iz kog je Beograd uspio da izvuče "najviše moguće".

Na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova od danas bi trebalo da se primjenjuje dogovor o ličnim dokumentima po kojem će Srbi sa Kosova moći i dalje da putuju sa srpskim ličnim dokumentima, dok će Beograd ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za vlasnike ličnih karata koje su izdale prištinske vlasti.

Na punktovima koji se nalaze na administrativnim prelazima postavljeni su "disklejmeri", odnosno obavještenja u kojima na srpskom i engleskom jeziku piše da je korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština omogućeno iz "praktičnih razloga", odnosno slobode kretanja, i da se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti kao pristanak Beograda na odstupanje od rezolucije 1244 Saveta bezbjednosti UN.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije kako je u pitanju "usmeni" dogovor iz kog je Beograd uspio da izvuče "najviše moguće".

"Nikome nije teže, svima je lakše", rekao je Vučić povodom tog dogovora.

Vlada u Prištini ranije je najavila i da će 1. septembra početi primjenu mjera reciprociteta prema Beogradu i po pitanju registarskih tablica, odnosno da više neće priznavati tablice sa imenima gradova na Kosovu koje je izdao MUP Srbije kao ni "statusno neutralne" KS tablice.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti