Donesena odluka: Hrvatska ulazi u Schengen

08.12.2022. 14:48 / Izvor: Agencije
hrvatska

Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec, od 1. januara 2023. godine, ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a od 26. marta na aerodromima.

Hrvatska je u četvrtak, na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica Evropske unije, dobila jednoglasnu podršku za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumuniju nije bilo konsenzusa, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec, od 1. januara 2023. godine, ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a od 26. marta na aerodromima, prenosi Hina.

Bugarska i Rumunija nisu dobile podršku, jer je izostao konsenzus.

Za odluku je bila potrebna saglasnost svih zemalja EU-a koje su članice Schengena, dok četiri vanjske članice koje su van Unije o tome nisu odlučivale.

Na dva pripremna sastanka Odbora stalnih predstavnika (Corepera), prvom održanom 1. decembra i drugom održanom u srijedu, nije bilo primjedbi u pogledu hrvatskog članstva.

Bez konsenzusa za Bugarsku i Rumuniju

Za Bugarsku i Rumuniju, međutim, konsenzus ne postoji.

Najveća prepreka je Austrija, koja se protiv ulasku obiju zemalja i nema naznaka da bi taj stav mogla promijeniti.

Nizozemska, pak, podržava ulazak Rumunije, ali ne i Bugarske.

Češko predsjedništvo EU-om predložilo je u utorak da se Rumuniju primi u šengenski prostor od 29. oktobra sljedeće godine, a da se za Bugarsku do 31. jula 2023. godine odluči o tome ispunjava li šengensku pravnu stečevinu.

Ako bi Vijeće EU-a to tada potvrdilo, Bugarska bi ušla zajedno s Rumunijom, a ako ne, onda na neki kasniji datum.

U tom bi slučaju Rumunija morala pripremiti i opremiti svoju granicu s Bugarskom da bude vanjska šengenska granica do ulaska potonje u Schengen.

Međutim, ni za taj prijedlog nije bilo konsenzusa i češko predsjedništvo EU-a odlučilo je staviti na glasanje prvobitni prijedlog da se Bugarska i Rumunija prime istodobno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti