Slobodan prolazak

Hrvatska ušla u Schengen i eurozonu

01.01.2023. 11:34 / Izvor: Agencije
Schengen

Simboličnim podizanjem rampe i označenim zelenim svjetlom za slobodni prolazak na mjestu nekadašnje granične kontrole na prelazu Bregana - Obrežje u ponoć je obilježen ulazak.

Simboličnim podizanjem rampe i označenim zelenim svjetlom za slobodni prolazak na mjestu nekadašnje granične kontrole na prelazu Bregana - Obrežje u ponoć je obilježen ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor - najveće područje slobodnog kretanja u svijetu.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na graničnom prelazu Bregana ugostio slovenačku ministricu uprave u funkciji ministrice unutrašnjih poslova Sanju Ajanović Hovnik, gdje su simbolično podigli rampu na prelazu.

Posljednji putnik preko graničnog prelaza Bregana dobio je na poklon plišanog medvjedića.

Povodom ulaska Hrvatske u europodručje pola sata iza ponoći ispred glavne zgrade Hrvatske narodne banke (HNB) u Zagrebu, hrvatski ministar financija Marko Primorac i guverner HNB-a Boris Vujčić, svečano su obilježili ovaj događaj podizanjem eura s bankomata.

Na pročelju zgrade HNB-a aktivirana je 3D projekcija hrvatskih eurokovanica, a guverner i ministar simbolično su podigli eure na bankomatu u blizini Hrvatske narodne banke.

Hrvatska je postala 20. država članica Evropske unije koja je ušla u eurozonu i svoju nacionalnu valutu, kunu, zamijenila eurom.

Danas u Zagreb stiže predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja će s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem na Trgu bana Josipa Jelačića popiti kavu koju će platiti eurokovanicama.

Pristupanjem 2013. godine u članstvo Evropske unije, Hrvatska se obvezala ispuniti kriterije za uvođenje eura i ulazak u schengenski prostor, što je nakon višegodišnjih priprema i evaluacije kriterija od strane nadležnih evropskih tijela i realizirano, tako da je od ponoći Hrvatska službeno članica eurozone i Schengena.

Hrvatska je postala 27. članica schengenskog prostora, pa su od 1. siječnja 2023. godine ukinute granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a na proljeće, 26. ožujka 2023, bit će ukinute i u zračnim lukama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti