Strateški projekt

Hrvatska će plin iz LNG terminala dovesti do Bosne i Hercegovine

21.02.2023. 08:35 / Izvor: Akta.ba
filipović

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da će Hrvatska omogućiti povezivanje svog plinovoda i korištenje kapaciteta LNG terminala s Bosnom i Hercegovinom.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je rekao da će Hrvatska omogućiti povezivanje svog plinovoda i korištenje kapaciteta LNG terminala s Bosnom i Hercegovinom putem Južne plinske interkonekcije, te će pomoći plinofikaciju te zemlje. 

"U dogovoru smo s predstavnicima iz BiH da se napravi plinovod kako bi plin koji dolazi iz LNG-a mogao opskrbljivati i BiH. Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH su jedno biće i prirodno je da mislimo i na Hrvate u BiH, te da u Hrvatskoj napravimo trasu prema BiH", rekao je ministar na konferenciji za novinare u Mostaru nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Prema ranijem sporazumu između hrvatskog plinskog operatera Plinacroa i BH Gasa dogovoreno je da se izgradi odvojak s Jonsko–jadranskog plinovoda prema BiH na području Imotskog, odnosno Posušja, čime bi ova zemlja imala diverzificiranu opskrbu plinom budući je sada ovisna samo o plinu koji stiže putem Turskoga toka, koji je projekt ruskog Gazproma.

Ministar Filipović je dodao kako je izgradnja LNG terminala strateški projekt koji je zajamčio Hrvatskoj sigurnu opskrbu plinom, te otvorio prostor za opskrbu drugih zemalja.

"U ovoj krizi Hrvatska postaje jedno energetsko čvorište ovog dijela Europe gdje udvostručujemo kapacitete na našem LNG terminalu na Krku koje sada iznose 2,9 milijardi kubičnih metara. Jačamo plinovodnu mrežu, a sve kako bi bili partneri zemljama u okruženju, a naravno i BiH", rekao je ministar.

Izvor: Hina/Vlada 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti