Dobra preciznost današnjih toplomjera

U EU zabranjeni: Mnogi dolaze u BiH kako bi kupili živin toplomjer

16.03.2023. 10:40 / Izvor: N1
živin toplomjer

U Hrvatskoj se već dugo ne može kupiti živin toplomjer.

U Hrvatskoj se već dugo ne može kupiti živin toplomjer pa ga tamošnji građani koji putuju preko granice često kupuju u BiH ili Srbiji, pišu zagrebački mediji.

“Toplomjeri koji se proizvode danas precizni su, sigurni, moderni, čak i ne izgledaju loše, ako je to nekome važno.Vjerojatno ne postoji smisleno objašnjenje za činjenicu da je živin toplomjer i dalje toliko popularan i da neki ljudi vjeruju samo njemu”, piše N1.

Kratkom pretragom na Googleu došli su do zaključka da je živin toplomjer (bio) toliko omiljen i iz razloga što daje precizne rezultate pri mjerenju visokih temperatura.

“Ipak, nije sve ružičasto pa tako toplomjeri za živom imaju i mane: nisu precizni kod mjerenja niskih temperatura, opasni su ako se toplomjer razbije i živa iscuri iz njih, a i treba im dosta vremena da daju rezultat mjerenja”, piše N1 televizija.

Jedna od stvari zbog kojih se probudila nostalgija za ovim (potencijalno opasnim) alatom je vjerovatno i činjenica da se u hrvatskim apotkama više ne može kupiti.

Kako još uvijek ima onih koji ne vjeruju u to, situaciju su novinari N1 provjerili u tri apoteka u zapadnom dijelu glavnog grada.

U sve tri dobili su isti odgovor: “Ne prodajemo to već godinama.”

Evropskim zakonodavstvom je u Ebropskoj uniji od 1. jula 2009. godine zabranjeno stavljanje u promet živinih termometara i tlakomjera za kućnu upotrebu.

S obzirom na to da se Uredbe EU kojima je uvedena ova odluka primjenjuju direktno, predmetna je zabrana stupila na snagu u Hrvatskoj danom pristupanja EU.

“Navedena zabrana se odnosila na sve nove medicinske proizvode, ali i na one koji su se u tom trenutku nalazili u distribucijskom lancu (veleprodajama, apotekama i specijaliziranim prodavaonicama). Zabrana se nije odnosila na proizvode koji su već u upotrebi”, pojašnjavaju iz HALMED-a.

Dodaju i kako “predmetnim zakonodavstvom proizvodi sa živom nisu proglašeni štetnim niti opasnim za zdravlje korisnika nego je namjera smanjiti prisutnost žive u okolišu”.

Tada je, prema podacima HALMED-a, provedeno i povlačenje svih medicinskih proizvoda koji sadrže živu iz prometa, uz zahtjev da se stave u karantin i zbrinu u skladu važećim zakonskim propisima, pojašnjavaju iz HALMED-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti