Veliki planovi

Srbija spremna da kupuje dio tečnog gasa iz Crne Gore

11.07.2023. 09:48 / Izvor: RTS
gas

Govorilo se i o najavi iz Crne Gore koja namjerava da napravi terminal za tečni gas u Baru.

Predsjednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, razgovarali su u Beogradu o važnim pitanjima - od infrastrukturnih pitanja, izgradnji autoputeva koji će ih povezivati, da iz Beograda do Podgorice stignu za 4,5 sata, potrebi za daljom izgradnjom željezničke pruge, daljim povezivanjem i u energetskom smislu.

To se, kaže Vučić, odnosi na dalekovod Pljevlja-Bajina Bašta, kod kojeg postoje tehnička neslaganja i problemi, što se danas analiziralo.

Govorilo se i o najavi iz Crne Gore koja namjerava da napravi terminal za tečni gas u Baru.

"Srbija je zainteresovana da dio tog tečnog gasa kupuje, zato smo spremni da čelične cijevi odmah pustimo prema mjernoj stanici koja bi bila u Bijelom Polju. Dakle, mi Zlatibor - Prijepolje - Bijelo Polje mjerna stanica, da bismo mogli da se povežemo i da značajne količine tog gasa preuzimamo", rekao je Vučić.

Naveo je da bi dnevno bilo moguće preuzeti 2,7 miliona kubnih metara, što, ističe, nije dovoljno, ali bi pomoglo daljoj sigurnosti snabdjevanja i diversifikaciji gasnog snabdjevanja u budućnosti.

Uvođenja direktnog platnog prometa

Govorilo se i o mogućnosti uvođenja direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, a Vučić je rekao da je to važno pitanje i jedna od prepreka u razvoju biznisa i ekonomskih odnosa dvije zemlje.

"Ne bih da govorim o tome ko je za to krivac, ali samo želim da znate da je sa naše strane to potpuno čisto. Ovde je u pitanju nešto drugo. Najveći broj korespodentskih banaka u Crnoj Gori je iz Švajcarske i Nemačke, pa oni žele da sa tim rade. Kod nas to funkcioniše 15 godina sa BiH, gde je valuta za plaćanje konvertabilna marka. Po principu međunarodnog kliringa, tu nema problema", rekao je Vučić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti