Urod od 60 tisuća tona

Evo koliko će zaraditi berači mandarina i skladišni radnici u dolini Neretve

18.09.2023. 13:01 / Izvor: Akta.ba
mandarine

Ove jeseni se očekuje urod od oko 60 tisuća tona.

Sezona berbe mandarina je pred vratima.

Već od iduće srijede na plantaže će početi dolaziti radnici, pripremljene su gajbe za berbu, traže se načini prodaje mandarina.

Uglavnom su to otkupljivačka poduzeća koja imaju već ugodan posao, ali voćari istražuju i nove mogućnosti poput internet prodaje ili prodaje na štandovima po hrvatskim gradovima što se dosadašnjih godina pokazalo uspješno.

Ove jeseni se očekuje urod od oko 60 tisuća tona. Po mišljenju neretvanskih poljoprivrednika riječ je o dobroj godini, urod je zadovoljavajući kao i kvaliteta.

Budući je urod dobar mandarine će trebati i pobrati. U neretvanskim plantažama očekuje se oko tisuću radnika. Dnevnica je prošle godine bila 40 eura, odnosno 5 eura po satu, pa se očekuje da će se takva zadržati i sada. Neki vlasnici plantaža osiguravaju marende, plaćaju gorivo i putne troškove a neki nude i smještaj za radnike koji dolaze izdaleka.

Otprilike svaki vlasnik plantaže već ima svoje berače koji mu dolaze iz godine u godinu tako da se sa radnom snagom ne očekuju značajniji problemi. Istina neretvanskim voćarima računicu je pomrsila turistička sezona, koja se produžila i tijekom rujna jer su mnogi radnici još na poslovima u turizmu diljem Dalmacije. Međutim, dok intenzivna berba krene, a to će biti oko 10. listopada, završiti će i sezona pa će radnici more zamijeniti plantažama mandarina.

Pred početak sezone berbe mandarina otkupljivačka poduzeća u dolini Neretve traže i skladišne radnike. Trenutačno je na Zavodu za zapošljavanje raspisano nekoliko natječaja za stotinjak radnika. Riječ je o poslovima na određeno vrijeme dok traje sezona berbe mandarina.

Traže se radnici niže stručne spreme uglavnom osnovna škola koji će raditi u dvije smijene, jutarnjoj i poslijepodnevnoj, a ovisno o potrebama posla radi se i vikendom i blagdanima uz poštivanje odredbi Zakona o rad, dnevnog i tjednog odmora te tjednog ograničenja radnog vremena od 48 sati. Od radnika se ne traži nikakvo radno iskustvo, ali se očekuje rad u skladištu, utovar i istovar robe, sortiranje, prebiranje i pakiranje iste, čišćenje skladišnog prostora, rad na kalibratoru.

Naknada za prijevoz nije predviđena kao ni smještaj.

Skladišni radnici tako će raditi za bruto plaću od 700 € (5274,15 kuna). Preračunato u neto primjerice za radnika koji ima dvoje uzdržavane djece neto plaća (na ruke) iznosi 560 € (4219,32 kune), javio je Dubrovački vjesnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti