PEKING

Srbija i Kina potpisale sporazum o slobodnoj trgovini

18.10.2023. 10:31 / Izvor: Agencije
PEKING

Ministri trgovine Srbije i Kine potpisali su Sporazum o slobodnoj trgovini u Pekingu.

Predsjednik Kine Xi Jinping ocijenio je u susretu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako su odnosi Kine i Srbije izdržali promjene u međunarodnom pejzažu posljednjih godina i da su primjer prijateljskih odnosa Kine i evropskih država, prenosi Beta pozivajući se na kineske medije.

Kako prenosi kineska agencija Xinhua, Xi je Srbiju nazvao „čeličnim prijateljem“ Kine dodavši kako su “dvije države unaprijedile saradnju u oblasti izgradnje infrastrukture, uz kontinuirano unaprjeđenje, dubine, širine, kvaliteta i efikasnosti saradnje”.

Na sastanku sa Vučićem, kineski lider je rekao kako mu je veoma drago što sreće starog prijatelja poželjevši mu toplu dobrodošlicu za učešće na trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put.

Potpisani sporazumi

Ministri trgovine Srbije i Kine potpisali su Sporazum o slobodnoj trgovini u Pekingu, a potpisivanju su prisustvovali i predsjednici Aleksandar Vučić i Xi Jinping.

Sporazum podrazumijeva smanjenje ili ukidanje carina za više od 10.000 srbijanskih i 9.000 kineskih proizvoda. Osim tog sporazuma, potpisan je i akcijski plan za provedbu inicijative „Pojas i put“, kao i dva sporazuma o saradnji u okviru industrije i ekonomske razvojne politike.

Delegacija Srbije od jučer je u posjeti Kini, povodom Trećeg foruma za međunarodnu suradnju „Pojas i put“, što je inicijativa Kine za ekonomsku saradnju sa državama Euroazije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti