Završava licenca

Bosanci preuzeli čuveni slovenački brend, veliki broj radnika bez posla

21.11.2023. 14:59 / Izvor: seebiz.eu
laško

Krajem novembra završava licencirana proizvodnja bezalkoholnih pića robnih marki Sola i Zala Pivovarne Laško Union u Ljubljani.

Krajem novembra završava licencirana proizvodnja bezalkoholnih pića robnih marki Sola i Zala Pivovarne Laško Union u Ljubljani.

Zbog toga je otpušteno 50 radnika, a na lokaciji u Ljubljani od 410 ostalo ih je zaposleno oko 170.

Ministar ekonomije Matjaž Han izrazio je razočaranje zbog takvog razvoja događaja.

Pivovara Laško Union u januaru je prodala brend pića Sola i Zala slovenskoj firmi Nika Bev iza koje stoji kompanija Stanić Beverages u vlasništvu porodice Stanić iz Kreševa (BiH).

U skladu s ugovorom krajem ovog meseca prestaje licencirana proizvodnja navedenih bezalkoholnih pića na ljubljanskoj lokaciji pivovare, podsetili su u ponedeljak iz pivare koja će i dalje voditi brigu o njihovoj distribuciji u Sloveniji.

Odluka o prodaji zahvatila je i zaposlenike u lancu snabdevanja koji su vezani uz brendove Sola i Zala. Kako naglašavaju u pivari, problemi u vezi s tim rešeni su "s pažnjom i u skladu sa slovenskim zakonodavstvom".

Ujedno su pojasnili da je zbog zastoja u proizvodnji 50 zaposlenika dobilo otkaz, a na ljubljanskoj lokaciji Pivovarne Laško Union nakon završetka proizvodnje bezalkoholnih pića ostalo je zaposleno oko 170 radnika.

Kako navode, zaposlenicima su ponuđeni i drugi poslovi u firmi u skladu s njihovim veštinama i kompetencijama. Ukoliko nisu prihvatili tu mogućnost, dobili su otpremnine u skladu s kolektivnim ugovorom.

"Sve otpremnine isplaćene su u potpunosti u skladu s važećim propisima o radu i poreskom zakonodavstvu, kao i trgovačkom kolektivnom ugovoru koji vredi za Pivovarnu Laško Union", istakli su te dodali da jetrgovački kolektivni ugovor u području otpremnina povoljniji za zaposlene od radnog odnosa", piše SEEbiz.

Otpušteni radnici u petak su, prema pisanju više medija, izjavili da se osjećaju prevarenim jer im je otpremnina prebačena na platu, što znači da su morali da plate porez, dok su otpremnine do deset plata neoporezive.

"Grad Ljubljana je uvijek bio i bit će kolijevka i dom brenda Union, stoga će pivara i ubuduće biti prisutna na ovoj lokaciji", ističu iz pivare.

Kako su naveli, pripremili su trogodišnji investicijski program u ukupnom iznosu većem od 30 miliona eura, gde se, između ostalog, planira ulaganje u veledrogeriju Davidov hram te daljnja ulaganja u Pivovarnu Laško, "koja će postati jedna od najvećih Heineken pivara u regiji".

Sedište pivare takođe ostaje u Ljubljani.

Na događanja se oglasio i ministar ekonomije Matjaž Han, koji je novinarima u DZ-u rekao da je sistem rada velikih korporacija taj koji snižava cijenu rada.

"Međutim, žalostan sam što su firme poput Uniona i Laškog postale punionice. Meni kao socijaldemokrati nije svejedno što ljudi ostaju bez posla u ovakvim firmama koje imaju jako dobre rezultate", rekao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti