Promjena u vrhu

Sašo Berger je novi šef Petrola

23.11.2023. 11:11 / Izvor: seebiz.eu
petrol

Od 23. novembra upravu preuzima dosadašnji član uprave Sašo Berger.

Na juče održanoj sjednici nadzornog odbora predsjednica uprave Petrola Nada Drobne Popović podnijela je ostavku na funkciju.

Prema njenim riječima, sa nadzornicima su se sporazumno dogovorili da prekinu saradnju, jer više nemaju iste stavove o menadžmentu Petrola.

Od 23. novembra upravu preuzima dosadašnji član uprave Sašo Berger.

Drobne Popović je preuzeo upravljanje najvećom energetskom kompanijom u Sloveniji 2019. godine, za vrijeme vlade Marjana Šarca, a tu je ostao kroz treću vladu Janeza Janše i godinu i po dana vlade Roberta Goloba, prenosi N1 Slovenija.

Sve vreme je imala podršku Darije Južne, koja je preko kompanija Vizija holding i Perspektiva FT jedan od ključnih akcionara energetske kompanije sa velikom moći u sadašnjem sastavu nadzornog odbora.

Na kraju mandata je rekla da je ponosna što svom nasljedniku predaje kompaniju Petrol i Petrol grupu u odličnom finansijskom stanju, bez obzira na teške i nepredvidive izazove sa kojima se susrela tokom svog predsjedavanja – prije svega zbog epidemije, zatim zbog energetskih kriza.

"Moji stavovi i stavovi nadzornog odbora o upravljanju kompanijom bili su različiti. Ali uvjerena sam da je najvećoj kompaniji u Sloveniji potrebna koordinirana vizija za budućnost, pa bi svako insistiranje na menadžmentu moglo naštetiti dobrom poslovanju kompanije”, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Nije željela da govori o konkretnom sadržaju nesuglasica, ali su proširenjem nove administracije počela različita gledišta.

Nadzorni odbor je prepoznao Bergera kao odličnog kandidata za menadžment Petrola.

Diplomirani ekonomist prije dolaska u Petrol bio je predsjednik uprave S&T Slovenije, a pripajanjem ove tvrtke Iskratelu preuzeo je vođenje Kontrona kao glavni direktor te imenovan izvršnim potpredsjednikom Kontron grupe.

Nadzorni odbor društva imenovao je Sašu Bergera, člana Uprave zaduženog za prodaju poslovnim korisnicima i javnom sektoru, električnu energiju i prirodni plin te IT, novim predsjednikom Uprave na mandat od pet godina.

Osim Saše Bergera, u upravi kompanije ostaju članovi uprave Matija Bitenc, Marko Ninčević i Jože Smolič te direktor rada Zoran Gračner.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti