Slovenija jedan od najvećih investitora u BiH: Zapošljavaju 15.000 ljudi

23.03.2016. 11:51 / Izvor: Akta.ba
Slovenija jedan od najvećih investitora u BiH: Zapošljavaju 15.000 ljudi

Investicije ove države u BiH iznose 480 miliona eura, što svrstava Sloveniju na peto mjesto stranih investitora u BiH.

Slovenija je jedan od najvećih ulagača u Bosnu i Hercegovinu, čak 500 firmi sa slovenačkim kapitalom djeluje na našem prostoru.

Savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi Republike Slovenije Gregor Presker za poslovni portal Akta.ba kaže da je BiH treća zemlja gdje Slovenija najviše investira, odmah iza Srbije i Hrvatske.

Investicije ove države u BiH iznose 480 miliona eura, što svrstava Sloveniju na peto mjesto stranih investitora u BiH.

"Slovenija je peti partner BiH po vanjskotrgovinskoj razmjeni sa devet posto učešća u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa 2,2 milijarde maraka u prošloj godini. To je po podacima o zemlji trgovine. Ta pokrivenost je oko 52 posto. Po zemlji porijekla što je jako bitnije  ta razmjena je 1,5 milijardu maraka i ta je pokrivenost na 94 posto", kaže Presker, pojašnjavajući kako Slovenija prepoznaje tržište BiH  kao značajno i razvijeno sa puno mogućnosti.

Ono što BiH javnost ne zna, jeste da firme koje ulažu u BiH su bh. firme, jer zapošljavaju ljude iz BiH, plaćaju prihode, poreze, doprinose sa EU standardima.

"Po našim procjenama u firmama radi oko 15.000 radnika u BiH. Što se investiranja tiče Slovenija je u BiH investirala više manje u sve sektore industrije i to većinom u mala i srednja preduzeća, a što se proizvodnih pogona tiče, to je najviše metalna industrija, tekstilna i prehrambena. Slovenija je investirala i u financijske institucije i osiguranja, trgovinu, energetiku i telekomunikacije", ističe Presker.

Kolektor je najatraktivnija firma u metalnom sektoru, pa onda Cimos i ADK. Perutnina u prehrambenom, Bema i Alpina u obućarskom. Atraktivne sa vidika investicija su i NLB, Triglav Osiguranje, Petrol.

 "U budućem periodu Kolektor će nastaviti ulaganja, biće ulagaja u energetiku, konkretno hidroelektrane", kaže Presker.  Smatra, da energetski sektor ima puno potencijala i da se dosta firmi interesira za ulaganja, ali kako kaže na žalost taj sektor nije baš otvoren.

Presker također izražava i svoje žaljenje zbog afere Tuš koja je poljuljala povjerenje bh. građana i privrednika u firme koje dolaze iz Slovenije.

"Žao nam je što se to desilo, uključili smo se u rješavanje problema. Tuš je privatna firma gdje država nema uticaja. Pozivali smo više puta da se problem riješi, firma je u stečajnom postupku pred bh. sudovima, te riječ dajemo njima", zaključio je Presker.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti