POTVRĐENO IZ KOMPANIJE

Nakon gašenja proizvodnje u BiH, Ledo "zaledio" i Zagreb: Sele pogon u Srbiju

07.12.2023. 12:57 / Izvor: HINA
LEDO

Razlog za preseljenje linije za tijesto, kako se već pisalo, je nedostatak prostora za četiri miliona eura vrijedne strojeve.

Ledova linija za proizvodnju tijesta seli iz Zagreba na novu lokaciju u Srbiju, tačnije u Frikom čiji je vlasnik također Nomad Foods, a zaposlenicima zagrebačke tjestare nude prelazak u pogone za proizvodnju sladoleda.

Razlog za preseljenje linije za tijesto, kako se već pisalo, je nedostatak prostora za četiri miliona eura vrijedne strojeve koji će proizvoditi King sladoled.

Instalirat će ih sljedeće godine upravo na mjestu gdje je smještana linija za tijesto, kazali su za Hinu iz Leda.

Na upit koliko je zaposlenih u zagrebačkoj tjestari, odgovorili su da u tom pogonu trenutno zapošljavaju 45 zaposlenika. Uprkos proširenju pogona za proizvodnju sladoleda, kompaniji je u interesu zadržati radnike tjestare ako oni prihvate nova radna mjesta.

"Sa svakim od zaposlenika pojedinačno razgovaramo o njihovim željama i planovima te se nadamo i vjerujemo da će veći dio njih odlučiti nastaviti raditi u Ledu na radnim mjestima vezanim za sladoled", odgovorili su iz Leda na upit Hine.

Predsjednik sindikata PPDIV Denis Paradiš potvrdio je za Hinu da se Uprava obvezala zadržati sve bivše zaposlenike tjestare, ali sada velikoj većini njih nudi manje plaće, odnosno manje koeficijente i manje složene poslove.

"Takav pristup radnicama s višegodišnjim stažom nije korektan", ističe Paradiš.

Ne spori pravo vlasnika na poslovnu odluku o preseljenju dijela proizvodnje u Frikom, ali mu je, kako kaže, pomalo komično da će se Zagorski štrukli proizvoditi u Srbiji.

Podsjećamo da je Ledo od 1. decembra ove godine ugasio proizvodnju u BiH i bez posla ostavio 52 radnika u Čitluku.

S druge strane, najavili su veliku investiciju u svoj pogon za proizvodnju sladoleda u Hrvatskoj. Ledova ulaganja u proizvodnju sladoleda u dvije godine će premašiti 10 miliona eura, najavljeno je iz te firme.

Nova linija za sladoled vrijedna više od četiri miliona eura bit će instalirana sljedeće godine u Zagrebu, čime će dvogodišnji investicijski ciklus u Ledu premašiti 10 miliona eura.

Ledo je nekada pripadao hrvatskog grupaciji Agrokor Ivice Todorića, iz koje je kasnije nastala Fortenova grupa. Fortenova u proljeće 2021. prodaje Ledo velikoj međunarodnoj grupaciji Nomad Foods Limited.

Oni su tada potpisali kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus d.o.o., Ledo Čitluk i Frikom d.o.o. te nekoliko manjih povezanih društava. Vrijednost transakcije iznosila je 615 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti