CEFTA week 2023

Srbija će u 2024. godini predsjedavati CEFTA-om

08.12.2023. 10:43 / Izvor: Telegraf
cefta

Srbija u 2024. godini predsjedavati Centralnoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini-CEFTA.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije, Tomislav Momirović izjavio je da će Srbija u 2024. godini predsjedavati Centralnoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini (CEFTA), saopštilo je resorno ministarstvo, prenosi Telegraf.

Kako je istakao tokom konferencije "CEFTA week 2023" u Podgorici, Srbija će na taj način imati priliku da nastavi sa ispunjavanjem jednog od najvažnijih ciljeva, a to je regionalno povezivanje i intenziviranje trgovinske saradnje u korist privreda i poboljšanja kvaliteta života građana.

"Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmjeni zemlje u iznosu većem od 18 odsto. Predsjedavanje Srbije će biti prije svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmjene strana potpisnica CEFTA, a pružit će nam i priliku da među prioritete predsjedavanja postavimo teme digitalizacije i elektronske trgovine", rekao je Momirović.

Prema njegovim riječima, ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mjesta.

"Vlada Republike Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti. To pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi eura u trgovinskoj razmjeni sa CEFTA", naglasio je ministar trgovine.

Momirović je učestvovao na konferenciji "CEFTA week 2023" u Podgorici, na Panelu "Od Crne Gore do Srbije - pregled 2023. godine i ciljevi za 2024. godinu", što je bila i prilika da Crna Gora predsjedavanje CEFTA-om preda Srbiji, koja će tu aktivnost obavljati tokom naredne godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti