Nabavka plina za novembar

Makedonija se odrekla ruskog plina

08.12.2023. 11:05 / Izvor: seebiz.eu
Makedonija

U tenderu za kupovinu plina elektrane Sjeverne Makedonije za novembar traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije.

U tenderu za kupovinu plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za novembar traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije.

Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.

Uprkos uvedenom porezu, makedonske vlasti poručuju da poskupljenja grijanja neće biti, objavila je makedonska televizija 24.

Kako je objašnjeno i napisano u tekstu tendera ESM-a za nabavku plina za novembar, ako je plin ruski, tada će ponuditelj u cijenu morati uključiti sve poreze i druge naknade i troškove, uključujući i dodatnu taksu za transport u Bugarsku.

ESM također mora potvrditi da su sve naknade za prijenos plina plaćene, kako bi se izbjegla situacija u kojoj država plaća nametnutih 10 eura po megavat-satu (MWh) za ruski plin koji prolazi kroz Bugarsku.

"Potreban je certifikat o porijeklu prirodnog plina koji garantuje da prirodni plin nije porijeklom iz Ruske Federacije- Izjavu odgovorne osobe ponuditelja da ako postoji naknada za prenos prirodnog plina porijeklom iz Ruske Federacije u skladu s regulativom Republike Bugarske, istu snosi ponuditelj", stoji u ESM tenderu za kupnju prirodnog plina.

Alternativno, dvije toplane koje griju Skoplje sada će dobiti mješavinu američkog i azerbajdžanskog plina od bugarske kompanije koja je dala najnižu ponudu na novembarskom tenderu za nabavku plina.

Cijena po kojoj ga je ESM Sales, kao nositelj dozvole za prodaju prirodnog plina, kupio za novembar je 56 eura po MWh, fiksno, za varijabilnu količinu prema potrebama.

Osim toplana, prirodni plin kao glavni energent koristi i 100 većih industrijskih objekata u Sjevernoj Makedoniji.

I dok je Makedonija prisiljena tražiti alternative za kupovinu prirodnog plina, njena vlada još uvijek čeka odgovor Europske unije i službene Sofije u vezi s kupovinom plina na koji neće biti uveden porez koji je uvela Bugarska.

Bugarski premijer Nikolay Denkov rekao je da njegova zemlja dosad nije prekršila nijedan zakon ili propis EU-a.

Prije gotovo dva mjeseca Bugarska je uvela naknadu za prenos ruskog plina preko svog teritorija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti