Cijena kvadrata skupa

Ovaj grad na Jadranu želi zaustaviti betonizaciju: "Mladi nam napuštaju grad"

18.12.2023. 13:18 / Izvor: HINA
Makarska

O kolapsu komunalne infrastrukture zbog preizgrađenosti da i ne govorimo, a Makarska je možda baš prekretnica.

O kolapsu komunalne infrastrukture zbog preizgrađenosti da i ne govorimo, a Makarska je možda baš prekretnica. Tamo će naime od petka do daljnjeg biti zabranjena višestambena gradnja, kao i etažiranje aparthotela.

Gradonačelnik je obrazložio takvu odluku neodrživim stanjem dodajući da je izmjena prostornog plana, koju je odobrilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, najbitnija odluka makarske gradske vlasti u proteklih nekoliko desetljeća doslovno za spas grada.

Zoran Paunović istaknuo je da je zbog preizgrađenosti u pitanju opskrba vodom, električnom energijom, javna odvodnja i prometovanje gradom, a što se vidi i u Studiji turističkog nosivog kapaciteta, koju je Makarska napravila u suradnji s Institutom za turizam.

Ona je potvrdila da više od polovine stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, da se od 2016. do 2019. godine izgradnja udvostručila, a da prostorni plan, donesen 2020. godine, trenutačno omogućava izgradnju još 10.000 dodatnih stambenih jedinica.

“To znači kako, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena prostornog plana iz 2020. godine jer su u pitanju stare dozvole, koje, po zakonu, ne možemo mijenjati. Službe nemaju izbora, već postupiti po slovu zakona, ali tu podvlačimo crtu i više neće biti izdavanja novih dozvola. Na vrhuncu sezone, Makarska ima 2,2 posjetitelja po stanovniku, a procjena je kako postoji 10.000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva te 1000 dovršenih stanova u kojima nitko nikada nije živio ni boravio! Ovdje je riječ o našim ljudima. Mladi nam napuštaju grad jer je cijena kvadrata nevjerojatno skupa, a nikada se nije više gradilo. Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih u funkciju građana, umjesto ilegalnog bogaćenja”, zaključio je Paunović, piše novinar Večernjeg lista Daniel Prerad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti