Centralna banka u Prištini

U platnom sistemu na Kosovu i Metohiji od 1. februara valuta euro

18.01.2024. 09:21 / Izvor: Nezavisne novine
kosovo

Centralna banka u Prištini saopštila je da je euro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija.

Centralna banka u Prištini saopštila je da je euro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu na Kosovu i Metohiji, i da ta mjera stupa na snagu 1. februara.

Uredbom donesenom u decembru prošle godine, Centralna banka reguliše između ostalog uslove za promet valute dozvoljene gotovinskim transakcijama na KiM.

"Ostale valute koje nisu u evrima mogu se koristiti samo kao dragocjenosti za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima", navodi se u uredbi objavljenoj na Facebook stranici Centralne banke u Prištini.

Kako se dodaje, razmjena valuta na Kosovu se može vršiti samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke, koja nudi ovu uslugu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije u Davosu da je od specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka tražio da zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog i rekao mu da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da obustavi isplatu plata i penzija za naše ljude na KiM.

Vučić je rekao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom - pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i dodao da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.

On je, na pitanje novinara da li je u razgovoru sa James O'Brianom i Miroslav Lajčakom stekao utisak da su svjesni opasnosti ako Priština ostvari svoje prijetnje o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, rekao da nije njegovo da priča u ime evropskih i američkih predstavnika.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je novinarima u Davosu da vjeruje da će zvanični Brisel ubrzo izaći sa stavom oko najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom.

"Ja sam to pitanje otvorio u razgovoru sa glavnim pregovaračem (zamjenikom premijera privremenih prištinskih institucija) Besnikom Bisljimijem i zamolio sam ga da mi da odgovori na nekoliko bitnih pitanja", rekao je Lajčak.

On je istakao da je proslijedio tu informaciju u Brisel i da njihove službe sada analiziraju tu situaciju, a da očekuje da ubrzo izađu sa zvaničnim stavom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti