SVJETSKA IZLOŽBA U BEOGRADU

Čadež: EXPO 2027 velika šansa za sve sektore domaće privrede

05.03.2024. 09:46 / Izvor: Tanjug
expo 2027

Na Kopaonik biznis forumu (KBF) održan je specijalni panel posvećen izložbi Belgrade EXPO 2027.

Na Kopaonik biznis forumu (KBF) održan je specijalni panel posvećen izložbi Belgrade EXPO 2027, a predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe da je ideja organizovanja prezentacije na forumu da se privednici upoznaju sa potencijalima koje ova izložba ima i kako da dođu do novih poslova, jer je EXPO ogromna šansa za gotovo sve sektore srpske privrede, ali i za mlade i studente. 

Riječ je o velikoj investiciji od oko 17 do 18 milijardi eura i to velika šansa za srpske kompanije koje bi već sada trebalo da se pripremaju i organizuju učešće u ovom projektu. 

"Sada je vrijeme da se počne sa pripremama i da firme rade na tome da vide koje su usluge neophodne, sa kim mogu koje poslove da ugovaraju. O tome želimo da razgovaramo sa njima i zato koristimo ovu platformu da ljude upoznamo sa planom EXPO i možda razgovaramo sa njima o nekim idejama", rekao je Čadež za Tanjug.

Prema njegovim riječima, svi sektori bi mogli da se uključe i dobiju poslove u realizaciji ovoga velikog projekta.

"Praktično ne postoji sektor koji ne može da  bude angažovan, turizam, IT, znači sve je uvezano i to je ono što Belgrade EXPO 2027 donosi. On predstavlja budućnost za Srbiju, da ona u tom periodu bude centar svijeta", rekao je Čadež.

Dodao je da Srbija želi da tri mjeseca bude dobar domaćin, ali i da privuče što više firmi i ljudi, koji možda nikada nisu bili u ovom dijelu svijeta. "Tu govorimo o imidžu zemlje, reputaciji...Važno je ono što ostaje poslije ove izložbe", dodao je Čadež.

EXPO 2027, ističe Čadež,  velike mogućnosti nudi mladim ljudima i studentima u ovom dijelu Evrope. "Kada pogledate "Eks Ju" - Beograd, Zagreb, Skoplje, Budimprešta - četiri sata kolima vožnje ili manje, tu imate 22 univerzitetska centra. To nijedan naš konkurent nije imao da ponudi - to su stotine hiljada studenata koji mogu da idu na razmjenu, vide nešto novo, razmjenjuju ideje. Svi mladi ljudi će gravitirati za vrijeme izložbe i nakon toga graditi neke svoje priče",  rekao je Čadež.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti