Jasan stav

Slovački premijer Robert Fico: Nećemo priznati Kosovo

07.03.2024. 16:27 / Izvor: Tanjug
Kosovo

Foto: Robert Fico. AP

Fico je rekao da je Slovačka mala zemlja koja se drži principa da male zemlje koje nemaju naoružanje i ne rješavaju svoje probleme vojnim putem.

Premijer Slovačke Robert Fico u intervjuu za Tanjug izjavio je da ta zemlja ne vidi nijedan razlog da prizna Kosovo, kao i da će i ubuduće biti u grupi nekolicine zemalja koje o tom pitanju imaju isto mišljenje.

Fico je za Tanjug rekao da je Slovačka mala zemlja koja se drži principa da male zemlje koje nemaju naoružanje i ne rešavaju svoje probleme vojnim putem, mogu samo da se oslanjaju na međunarodno pravo.

"Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da i u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo", rekao je on.

Na pitanje da li zbog tog stava Slovačka trpi pritisak, Fico kaže da je već navikao da, ako nekada izgovorite hrabro mišljenje i kažete istinu, a ne kažete ono što od vas očekuju "liberalni, progresivistički mediji", postajete predmet kritike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti