Državni zavod za statistiku

Cijene u turizmu u Hrvatskoj skočile za oko 20 odsto više od inflacije

15.03.2024. 11:45 / Izvor: Bloombergadria.com
HR

Usluge putničkih agencija i turoperatora poskupjele su čak 105 posto.

Cijene u turizmu u Hrvatskoj u posljednjem lanjskom tromjesečju bile su 47 posto više od njihove prosječne razine u cijeloj 2015. godini, pokazuju najnoviji podaci koje je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

U istom razdoblju inflacija je iznosila nešto manje od trideset posto, što znači da su cijene u ugostiteljskim djelatnostima od 2015. do kraja 2023. godine porasle za dvadeset postotaka više od opće razine cijena.

Detaljnije brojke DZS-a pokazuju kako su u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića cijene u posljednjih osam godina skočile gotovo 60 posto, dok je usluga smještaja poskupjela nešto blažih 35 posto.

Dodatno, usluge putničkih agencija i turoperatora poskupjele su čak 105 posto, odnosno njihove cijene su se više nego udvostručile.

Opća inflacija i spomenuti rast cijena usluga u turizmu velikim dijelom stoje iza lanjskih rekordnih prihoda od turizma.

U prvih devet mjeseci prihodi od stranih turista bili su gotovo 13 milijardi eura, 11 posto više nego godinu prije, objavljeno je krajem godine.

Ako su ukupni cjelogodišnji turistički prihodi lani porasli po istoj stopi, to znači da su dosegnuli 14,5 milijardi eura.

U cijelom uslužnom sektoru, koji osim turizma uključuje i transport, informatiku, komunikacije i druge djelatnosti cijene su u posljednjem lanjskom tromjesečju bile 7,2 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine.

No u usporedbi s trećim lanjskim tromjesečjem brojke DZS-a otkrivaju da je u četvrtom došlo do oštrog pada prosječnih cijena svih usluga, i to najviše zahvaljujući uslugama smještaja.

Ukupno su usluge tako pojeftinile desetak posto dok su cijene smještaja gotovo prepolovljene, što se zapravo i može očekivati imajući u vidu završetak ljetne turističke sezone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti