EPEX SPOT

Srbija, Mađarska i Slovenija udružile berze električne energije

10.04.2024. 08:12 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
berza

Srbija, Mađarska i Slovenija udružile su svoje berze električne energije, saopštilo je 9. aprila Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Srbija, Mađarska i Slovenija udružile su svoje berze električne energije, saopštilo je 9. aprila Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

To će, prema riječima ministrice rudarstva i energetike Srbije Dubravke Đedović Handanović, omogućiti "jednostavnije i efikasnije trgovanje električnom energijom u regionu".

"Ovo je veliki dan za ubrzan dalji razvoj našeg elektroenergetskog sistema. Regionalnoj berzi koju su osnovale Srbija i Slovenija pridružila se Mađarska, a Elektromreža Srbije (EMS) postoje vlasnik 25 odsto berze električne energije u Sloveniji i Mađarskoj", izjavila je Đedović Handanović, saopštilo je ministarstvo.

Ona je navela da spajanje približava Srbiju jedinstvenom tržištu, "dok za sve učesnike omogućava olakšan pristup jedinstvenoj usluzi za trgovanje".

Sporazum o udruživanju tri berze potpisali su u Budimpešti direktori prenosnih sistema Srbije, Mađarske i Slovenije i evropske berze EPEX SPOT. 

Potpisivanju su prisustvovali ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto, ministar zaštite životne sredine, klime i energetike Slovenije Bojan Kumer i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljko Kovačević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti