Stečaj

Odradila je zadnju smjenu u Varteksu: Lijep život sam ostavila tu

09.07.2024. 12:33 / Izvor: Nezavisne novine
varteks

Radnici Varteksa dali su podršku Upravi za pokretanje stečaja te varaždinske tekstilne kompanije.

Radnici Varteksa dali su podršku Upravi za pokretanje stečaja te varaždinske tekstilne kompanije.

Izjavio je to za Hinu predsjednik Uprave Varteksa Karlo Koprek, koji je održao sastanak s radnicima.

"Radnici su stali iza odluke da se stečaj pokrene što prije jer je to jedini način da radnici prođu što bolje, da im se isplate zaostale plaće, ali i da nakon dolaska stečajnog upravnika on ima temelj za nastavak poslovanja", rekao je Koprek.

Tako su, nakon što je Nadzorni odbor u petak dao suglasnost Upravi da pokrene stečaj, to učinili i radnici, pa će Uprava uskoro i podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja, a ne čekati da to ide automatizmom, odnosno da Finansijska agencija (Fina) nakon 120 dana blokade računa kompanije podnosi prijedlog za pokretanje stečaja. Kako je u subotu izjavio Koprek, račun Varteksa je u blokadi već više od 60 dana.

Odluku o pokretanju stečaja donosi trgovački sud, koji imenuje i stečajnog upravnika.

Svim radnicima otkaz

Kako pojašnjava Koprek, kada dođe, stečajni će upravnik isti trenutak svim radnicima dati otkaz te ima 30 dana da utvrdi koliki su tačno prihodi kompanije i prema tim će podacima pozivati radnike natrag i povećavati obim proizvodnje.

"Dakle, ovisno o tome koliko ima prihoda, tako on zove radnike ponovo na posao. To je nešto što je vezano uz stečajnog upravitelja. U slučaju Varteksa, sigurno će svi radnici u maloprodaji nastaviti raditi jer riječ je o prihodima iz kojih se firma može financirati, a bez proizvodnje nema ni maloprodaje, tako da će sigurno nastaviti proizvodnju koja bi odgovarala većini te maloprodajne mreže", rekao je Koprek.

Objašnjava kako će svi radnici koji će dobiti otkaz u stečajnom postupku dobiti plate od Agencije za osiguranje radničkih potaživanja (AORT), a imaće, dodaje, i pravo na naknadu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u visini 70 posto plate.

Koprek kaže da je mogao i bez saglasnosti radnika podnijeti prijedlog za otvaranje stečaja, ali to nije htio jer mu je interes radnika na prvom mjestu.

Većina radnika su žene

Objasnio je i kako, kada dođe, stečajni upravnik postaje i nova uprava kompanije. "Ali ako će trebati pomoć, ja sam uvijek tu na raspolaganju", dodao je.

Varteks u stečaju znači da više od 500 radnica i radnika ostaje bez posla. Većinom se radi o ženama, a jedna od njih, Željka Keretić, u Varteksu je provela 25 godina. "Stojim iza toga da je Varteks doista kralj i više od toga. Velika legenda. Pročitati to je teško, ali osjetiti je prebolno. U kasnim je pedesetima teško početi iznova, možda imaš elan, ali godine nose svoje", rekla je za Jutarnji list.

Lijep život sam ostavila tu

"Varteks je mogao biti spašen, samo da su za to imali volje. Uprava se prema nama ponašala kao da su vjerovnici, a ne vlasnici društva. Kruto i ružno. Inače, cijelo ovo vrijeme su nas optuživali jer smo izlazili u medije, prema čemu je ispalo da bi kompanija opstala da nije bilo nas", rekla je skupina radnika.

"Lijep život sam ostavila tu i lijepe trenutke sam imala tu", kazala je radnica Mirjana za RTL.

"Varteks je prejak brend da bi samo tako nestao i vjerujem da postoje temelji iz kojih se može nastaviti poslovanje", poručio je Karlo Koprek, prenosi Index.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti