Prihvaćen plan financijskog restrukturiranja Varteksa

05.06.2013. 09:54 / Izvor: Business.hr
Prihvaćen plan financijskog restrukturiranja Varteksa

Predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec izjavio je kako izglasan plan financijskog restrukturiranja Varteksa predstavlja izuzetno važan korak za provedbu predstečajne nagodbe i restrukturiranja tvrtke.

Vjerovnici Varteksa na jučerašnjem ročištu u postupku predstečajne nagodbe prihvatili su izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja Varteksa koji je predložilo Ministarstvo financija.

Predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec izjavio je kako izglasan plan financijskog restrukturiranja Varteksa predstavlja izuzetno važan korak za provedbu predstečajne nagodbe i restrukturiranja tvrtke.

Ovim glasanjem usvojen je način rješavanja kompletnih postojećih tražbina, kazao je te dodao kako je za tvrtku važno riješiti sporazum sa razlučnim vjerovnicima na kojem se radi i očekuje da će se to riješiti u sljedećih nekoliko dana, jer se njime definira i nova kreditna linija koja je dio plana i nužna je da bi se predstečajna nagodba uspješno provela.

Košćec je rekao kako su uvjeti na tržištu složeni s obzirom na recesiju i krizu, ali mjerama koje se planiraju provesti i svime što je izglasano može se očekivati puno pozitivnih pomaka u relativno kratkom vremenu.

Kazao je kako je Varteks u zadnje četiri godine u teškoj situaciji jer su ostali bez adekvatnog obrtnog kapitala, novčani tijek je negativan i nije jednostavno u takvim okolnostima funkcionirati.

No tvrtka radi, najveći dio strateški važnih ugovora, osobito izvoznih, su očuvani, ali ono što se radi i ovaj plan koji je izglasan danas su preduvjeti za novi početak tvrtke, rekao je.

Vezano uz 16,4 milijuna kuna potraživanja zaposlenika, Košćec je kazao kako je to sastavni dio plana restrukturiranja i način je definiran planom. Za to je potrebna nova kreditna linija na kojoj se radi kroz sporazum sa razlučnim vjerovnicima i očekuje da će se i to skoro riješiti.

Plan financijskog restrukturiranja Varteksa, čija dugovanja iznose 374,2 milijuna kuna, među ostalim predviđa da se dug prema državi podmiri dokapitalizacijom, ustupanjem nekretnina, otpisom dijela osnovnog duga te refinanciranjem duga kroz pet godina, dug prema financijskim institucijama planira se podmiriti kroz ustupanje i prodaju nekretnina, otpust duga i reprogram, a za pokriće negativnih novčanih tokova planira se novo zaduženje od ukupno 75 milijuna kuna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti